Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Галасюк пообіцяв, що місцевим громадам буде надано право проводити референдуми для вирішення важливих питань

23 вересня 2015 року на позачергових виборах до Верховної Ради України кандидат в народні депутати від "Радикальної партії Олега Ляшка" Віктор Галасюк у передвиборній програмі пообіцяв, що місцевим громадам буде надано право проводити референдуми для вирішення важливих питань.
Не виконано
Сказано 23 вересня 2014 р.

Джерело

  • http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/WP502?pt001f01=910&pf7171=144
  • http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2014/WP502?pt001f01=910&pf7171=144
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=55910
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1286-12

Результат

Радикальна партія Олега Ляшка не виконала обіцянку щодо того, що місцеві громади будуть вирішувати питання на референдумі, оскільки лише один депутат із даної фракції був співавтором законопроекту «Про місцевий референдум». Інші ж народні обранці із відповідної партії не вносили подібні законопроекти і не підтримували вищезазначений. РПЛ не вдалось виконати обіцяне та надати повноцінну можливість громадянам України проводити місцеві референдуми, тому обіцянка отримує статус «не виконано». Станом на червень 2019 року так і не було проведено жодного референдуму на території України.

6 липня 2015 року у Верховній Раді України зареєстрований законопроект «Про місцевий референдум» №2145а-2. З 25 лютого 2016 року проект знаходиться на стадії розгляду в комітетах ВР. Його метою є впровадження механізму безпосередньої участі громадян у вирішенні питань місцевого значення шляхом усунення невідповідності Конституції України щодо призначення та проведення місцевого референдуму. Одним із співавторів проекту закону є народний депутат України від фракції «Радикальної партії Олега Ляшка» Ігор Попов.

Якщо проаналізувати законодавчу базу України щодо місцевих референдумів, то варто з Конституції України, де в статті 38 вказано, що кожен громадянин має право брати участь у всеукраїнському та місцевому референдумах. Основні положення про місцеві референдуми викладено у Законі України «Про всеукраїнський та місцевий референдум» (ст.4 та ст.6 відповідного закону). Проте варто відзначити, що у цьому законі відсутні механізми проведення саме місцевих референдумів.

Варто відзначити, що у законодавчій базі України загалом відсутні механізми проведення місцевих референдумів. Існують лише закони, де вказується, що така форма волевиявлення населення є можливою ( стаття 7 Закону України «Про місцеве самоврядування»; стаття 4 та 6 Закону України «Про Всеукраїнський та місцевий референдум»). Відповідно законопроект «про місцевий референдум» №2145а-2 повинен вирішити юридичну колізію щодо проведення місцевих референдумів. На сьогоднішній період часу даний законопроект знаходиться в комітеті, якому було вручено висновок 14.03.2017 року. У висновку вказано, що цей законопроект є альтернативним до Закону України «Про Всеукраїнський референдум» і може бути прийнятий в цілому на пленарному засіданні ВРУ.