Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Всі дискусійні питання будуть прибрані з нового законопроекту про вибори народних депутатів

Міністр юстиції Олександр Лавринович пообіцяв, що всі дискусійні питання будуть прибрані з нового законопроекту про вибори народних депутатів. Зокрема, кажучи про проблемне питання щодо принципів формування виборчих комісій, Лавринович зауважив: "Йдеться про те, щоб зберегти місця для парламентських фракцій, а решта місць мають бути розподілені між непарламентськими партіями шляхом жеребкування". Коментуючи питання про можливість зняття з реєстрації кандидатів в народні депутати, голова Мін'юсту заявив, що таке можливо лише за умов, прописаних в Конституції: це смерть, еміграція або обвинувачувальний вирок суду, що діє, по кандидату.
Не виконано
Сказано 17 травня 2011 р.

Джерело

  • http://www.from-ua.com/news/37ef4e63b28a7.html
  • http://minprom.ua/news/81680.html
  • iportal.rada.gov.ua/uploads/documents/26933.doc
  • http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/4061-17/page9
  • http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/4061-17/page4
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?pf3511=41814
  • http://www.unp.ua/ua/home/politika/1866-solomakha-na-chernigivshchini-viborchi-komisiji-formuvatime-partiya-vladi

Результат

Не дивлячись на те, що прийнятий закон був результатом консенсусу, як того вимагав Євросоюз, жодна непарламентська партія України, а також БЛ, КПУ та ВО "Свобода", не була задоволена цим нормативно-правовим актом через підняття прохідного бар'єру до 5 %. Справа в тому, що, згідно з соціологічними дослідженнями, з півтори сотні політичних партій до парламенту за новими правилами гри проходить не більше півдюжини політичних сил. При трьохвідсотковому бар'єрі цей показник збільшився б на третину (до дев'яти організацій).

Зміни законодавства, що стосуються зокрема зняття з реєстрації кандидатів і поділу мандатів після виборів, були схвалені Венеціанською комісією. У той же час не усунені механізми "взяття в оренду" однією партією членів ОВК іншої.