Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Квіт пообіцяв повернути військові кафедри до вишів

28 квітня 2014 року міністр освіти і науки Сергій Квіт заявив про намір повернути до вищих навчальних закладів військові кафедри. Можливо, вони будуть повернуті не в усі університети, але будуть працювати так, щоб охопити всіх студентів, сказав міністр. Зазначимо, що, за даними Спілки ректорів вищих навчальних закладів України, станом на 31 березня 2014 року існувало 35 військових навчальних підрозділів ВНЗ та вищих військових навчальних закладів, що здійснювали підготовку студентів як офіцерів запасу.
Виконано
Сказано 28 квітня 2014 р.

Джерело

  • http://www.oda.kherson.ua/ua/news/sergejj-kvit-my-budem-delat-vse-chtoby-v-strane-byli-sovremennye-kachestvennye-universitety
  • http://espreso.tv/new/2014/03/31/v_ukrayinskykh_vyshakh_khochut_reanimuvaty_viyskovi_kafedry
  • http://www.mil.gov.ua/news/2014/12/12/u-ministerstvi-oboroni-ukraini-rozrobleno-proekt-postanovi-uryadu-pro-optimizacziyu-merezhi-vijskovih-navchalnih-pidrozdiliv-vishhih-navchalnih-zakladiv--/
  • http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/143-2015-%D0%BF
  • http://www.mil.gov.ua/news/2015/07/21/z-veresnya-u-7-vishhih-navchalnih-zakladah-kraini-rozpochnut-robotu-novostvoreni-kafedri-vijskovoi-pidgotovki-medichnogo-napryamku--11842/
  • Лист МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ від 27.07.2015 р.
  • http://www.volynnews.com/news/society/viyskova-kafedra/

Результат

Станом на 12 грудня 2014 року у Міністерстві оборони України розроблено проект постанови Уряду «Про оптимізацію мережі військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів». Проектом передбачається утворення 6 кафедр військової підготовки у вищих навчальних закладах, що знаходяться у регіонах, та відновлення діяльності 7 кафедр медицини катастроф та військової медицини у вищих медичних закладах держави.

У постанові КМУ № 506 від 17 липня 2015 року, статус невійськового вищого навчального закладу надається особам, які в установленому порядку зараховані на денну форму навчання до невійськових вищих навчальних закладів (відокремлених структурних підрозділів невійськових вищих навчальних закладів) і здобувають вищу освіту за спеціальностями (напрямами підготовки), за якими здійснюється підготовка фахівців для цивільної авіації, морського і річкового транспорту. Окрім того, постановою передбачається, що курсанти, які навчаються за державним замовленням, перебувають на державному утриманні. Зокрема, цілодобово перебувають у навчальному закладі, безоплатно харчуються та забезпечуються форменим одягом.

У вересні 2015 року за ініціативи Міністерства оборони України у вищих медичних навчальних закладах держави буде відкрито 7 нових кафедр військової підготовки медичного напрямку. Рішення щодо відкриття на базі кількох ВНЗ кафедр медицини катастроф та військової медицини було реалізоване з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України № 143 від 25 березня 2015 року.

3 вересня 2015 року керівництво Луцького національного технічного університету звернулось для консультацій щодо створення на базі ВИШу військової кафедри.

Нагадаємо, що 25 березня 2015 року в Кабінеті Міністрів України видали постанову «Про оптимізацію мережі військових навчальних підрозділів вищих навчальних закладів». Згідно з документом, деякі університети України повинні створити кафедри військової підготовки.