Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міський голова Тернополя

Надал заявив про наміри зменшити до 2020 р. викиди вуглецю у повітря на 20%

Тернопільський міський голова Сергій Надал заявив про затвердження плану дій, який дозволить скоротити до 2020 року викиди вуглецю в місті на 20%.
Виконано
Сказано 29 листопада 2013 р.

Джерело

  • http://www.rada.te.ua/novyny/19124.html
  • Лист Тернопільської міської ради від 6 грудня 2019 року
  • Лист Тернопільської міської ради від 12 червня 2020 року

Результат

За інформацією Тернопільської міської ради від 6 грудня 2019 року, збирається інформація та проводиться аналіз споживання енергетичних ресурсів для можливості розрахунку базового кадастру викидів у місті. Лише базовий кадастр викидів зможе показати відсоток скорочення викидів вуглецю у місті завдяки реалізації енергоефективних проектів та заходів. Слід зазначити, що найбільший відсоток викидів вуглецю продукується використанням природного газу, електроенергії та теплової енергії у житлових будинках, муніципальних будівлях та на комунальних підприємствах міста. Саме тому найбільша частка енергоефективних проектів впроваджується та реалізовується у згаданих секторах з метою скорочення споживання енергоресурсів та зменшення рівня викидів вуглецю.

За інформацією наданою Тернопільською міською радою від 12 червня 2020 року викиди оксид вуглецю КПТМ «Тернопільміськтеплокомуненерго» становлять:

у 2017 році – 56,739 тон;

у 2018 році – 54,180 тон;

у 2019 році – 48,280 тон.

Тобто, можна спостерігати зменшення викидів вуглецю на 8,459‬ тон в рік.

Реалізація енергоефективних заходів у місті Тернопіль здійснюється відповідно до Плану дій сталого енергетичного розвитку міста. Відповідно до базового кадастру викидів, у 2012 році у місті найбільший відсоток викидів СО2 продукувався використанням природного газу, електроенергії та теплової енергії у житлових будинках, муніципальних будівлях та на комунальних підприємствах міста.

За результатами зібраних даних можна стверджувати про скорочення споживання окремих енергоресурсів у Тернополі і, відповідно, викидів вуглецю за період 2012-2019 роки. Обіцянку виконано.