Продати за будь-яку ціну: російський газ буде по $ 247 і без «take-or-pay»

Читать на русском

Нова угода між російським «Газпромом» та «Нафтогазом» не передбачає принципу «бери або плати», відповідно до якого імпортер має спожити чітко визначену кількість газу або заплатити за нього навіть у тому випадку, якщо паливо не закачувалось.

Крім того, як уже офіційно підтвердили в компанії «Газпром», ціна газу для України встановлена з урахуванням 100-доларової знижки і складатиме 247,18 дол. за тис. куб. м, пише «Слово і Діло» з посиланням на «УНН».

«Підписано додаткову угоду з НАК «Нафтогаз України», що регулює технічні питання виконання Контракту від 2009 року про постачання газу в Україну», – йдеться у повідомленні прес-служби російського газового монополіста. Там також зазначається: «Газпром» не буде вимагати оплати штрафів за правилом «бери або плати» за поставки газу в II кварталі 2015 року».

Загалом же угода регулює питання передоплати за газ, процедуру заявок на поставки, допустимих добових обсягів закачки, звірки взаєморозрахунків тощо.

Нагадаємо, вчора міністр енергетики України Володимир Демчишин заявив про відновлення Україною закупівель газу в Росії. Раніше чиновник говорив, що ті умови, які пропонувала російська сторона, є невигідними для Києва і розглядалося навіть питання припинення постачання газу з 1 квітня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: