«Газпром» просить Медведєва не скасовувати знижку на газ для України

Читать на русском

Російський газовий монополіст «Газпром» звернувся до уряду Росії з проханням розглянути питання про надання знижки для поставок газу в Україну терміном на три місяці.

Про це в ефірі російського телеканалу заявив глава «Газпрому» Олексій Міллер, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

За його словами, в умовах, коли російська сторона на тристоронніх переговорах у Брюсселі поставила Києву умову звернутися до уряду РФ з формальним проханням про знижку в ціні на газ, а Київ не поспішав це робити, «Газпром» сам попросив російський уряд дати Україні знижку.

Глава «Газпрому» уточнив, що дію цього кроку пропонується поширити на наступні три місяці. «В даний час ми вважаємо тримісячний термін оптимальним. По-перше, тому що настає весняно-літній сезон, і також через те, що в даний час спостерігається висока динаміка зміни цін на зовнішніх ринках на газ», – говорить Міллер.

Він також нагадав, що така знижка була надана Україні в кінці жовтня минулого року за результатами переговорів України, Росії та Європейської комісії. «Знижка була надана на п'ять місяців і термін її дії закінчується завтра, 31 березня. Надання знижки при постачанні газу в Україну передбачено чинним контрактом на поставку газу в Україну від 2009 року і дане питання знаходиться у виключній компетенції уряду Російської Федерації», – підкреслив глава російського газового монополіста.

Раніше прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що за результатами підписання нового газового договору з Російською Федерацією, Україна може розраховувати на знижку, що не перевищує розмір мита, тобто до 100 дол. США за тисячу кубометрів газу. Варто відзначити, що ще в лютому російська сторона відмовлялась обговорювати можливість знижки на свій газ для України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: