Новий закон для волонтерів: збільшення компенсації та належні умови праці

Читать на русском

Держава збільшила компенсацію волонтерам у разі інвалідності чи смерті.

Президент України Петро Порошенко підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо волонтерської діяльності», який сприятиме розвитку волонтерського руху в Україні та підвищить якість надання волонтерської допомоги, повідомляє прес-служба Глави держави, передає «Слово і Діло».

Як зазначають у прес-службі, основним завданням законопроекту є забезпечення ефективного регулювання правовідносин, що виникають в процесі провадження волонтерської діяльності в Україні, сприяння розвитку волонтерського руху в Україні, підвищення якості надання волонтерської допомоги.

У новому законі нарешті уточнили терміни «волонтерська діяльність», «волонтер». «Волонтер – фізична особа, яка добровільно здійснює соціально спрямовану неприбуткову діяльність шляхом надання волонтерської допомоги», – йдеться у законі. 

Також новим законом передбачено одноразову грошову допомогу у разі смерті або інвалідності волонтера, отриману під час виконання благодійної місії. Тож тепер якщо волонтер отримав інвалідність I групи, йому повинні виплатити компенсацію у розмірі 250 прожиткових мінімумів, а це понад 30 тисяч гривень, у разі II групи – 200 прожиткових мінімумів, III – 150. У разі ж смерті волонтера, його родичам виплатять 500 прожиткових мінімумів (понад 600 тис. грн).

У новому законі передбачена відповідальність за волонтера організації, яка його залучила до роботи. А от у разі залучення іноземців чи осіб без громадянства, вона повинна протягом п’яти робочих днів повідомити про це у центральний орган виконавчої влади.

Тепер кожен волонтер має право на належні умови здійснення волонтерської діяльності: спорядження та обладнання, засоби захисту та отримання достовірної інформації.

Законом також вносяться зміни щодо добровільного страхування життя і здоров’я волонтерів на період надання волонтерської допомоги організаціями та установами, які залучають до своєї діяльності волонтерів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: