Американські аналітики змалювали сценарії російського захоплення України

Читать на русском

Американська аналітична компанція «Strafor» проаналізувала різні варіанти захоплення росіянами та проросійськими сепаратистами території України.

Перший і поки що найбільш вірогідний – серія коротких ударів по сходу України з метою залякати та скувати в діях командування ЗСУ. Однак такий крок може бути зроблений лише в поєднанні з якимись майбутніми воєнними діями, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

Другий варіант – спроба захопити всю територію Донецької та Луганської областей, як це неодноразово декларували ватажки сепаратистів у самопроголошених «ДНР» та «ЛНР».

Кроком, про який чимало говорять, є і можливе об'єднання захоплених бойовиками териіторій з анексованим Кримом. У такому разі очікується широкий наступ із подальшим захопленням частини Запорізької та Херсонської областей та лінією зіткнення по Дніпру. Щоправда, контролювати довгу та вузьку лінію території вздовж узбереж Азовського і Чорного морів росіянам буде вкрай складно.

Також можливе захоплення усього півдня України, що остаточно відріже нашу країну від моря, завдасть непоправних збитків економіці через відсутність морських портів, а Росію з'єднає з Придністров'ям. Це, у свою чергу, «пов'язано з проведенням складних і небезпечних операцій на великій річці (Дніпрі – ред.) з широкою і вразливою логістикою», – констатують у «Strafor».

Втім, Кремль може спробувати розширити межі контрольованих теритоій не тільки на захід, а й на північ. До прикладу, спробувавши захопити частини східної України, включно із Запоріжжям, Дніпропетровськом і Харковом. Не виключають аналітики також і повної окупації всієї Лівобережної України, хоча до такого Росія навряд чи вдасться, адже це потребуватиме значної кількості військових та масивної кампанії для боротьби з повстанцями.

Нагадаємо, російська агресія проти України змусила європейських лідерів задуматися над безпекою власних країн та створити армію об'єднаної Європи. Згоду на її створення уже дала канцлер Німеччини Ангела Меркель. При цьому лідер ФРН продовжує наполягати на виключно мирному розв'язанні конфлікту на сході України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: