Уряд хоче забирати борги за газ примусово

Читать на русском

Кабінет Міністрів України подав законопроект №2214 «Про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації фінансового стану Національної акціонерної компанії «Нафтогаз», яким пропонує відключати газ боржникам.

Подібний законопроект зареєстрований на сайті Верховної Ради, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Апостроф».

У документі пропонується виробити дієві інструменти стягнення заборгованості та впливу на підприємства боржників. Тобто дозволити примусове стягнення боргів перед «Нафтогазом» за спожитий газ, а також ввести технологічні ліміти подачі газу для підприємств-боржників, зокрема теплокомуненерго.

Такі заходи необхідні через те, що на 1 січня 2015 року загальна заборгованість споживачів перед компанією за спожитий природний газ перевищила 29,6 млрд грн; населення – 2,1 млрд грн; бюджетних установ та організацій – 160 млн грн; підприємств ТКЕ – понад 16,1 млрд грн; підприємств промислового та енергетичного комплексів – 11,2 млрд грн, говориться в пояснювальній записці до проекту закону, а також зазначається, що рівень заборгованості споживачів перед компанією за спожитий природний газ є критичним.

Даний законопроект входить до пакету законів для отримання кредиту МВФ за новою програмою розширеного фінансування EFF в березні 2015 року.

Нагадаємо, раніше урядом анонсувалося підвищення тарифів на газ і тепло для населення з квітня цього року. У ході 11-ї інвестиційної конференції компанії Dragon Capital у Києві глава Нацбанку Валерія Гонтарєва повідомила, що Україна узгодила з Міжнародним валютним фондом підвищення тарифів на газ на 280%, а на тепло – на 66%. Згідно з меморандумом, укладеним між українським урядом і МВФ, нові, підвищені тарифи на природний газ для населення складуть приблизно 3,6 грн за перші 200 кубометрів газу (що становить 50% від ринкової ціни) і 7,18 грн (повна ринкова ціна) – за кожний наступний спожитий кубометр до кінця року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: