Завдяки газу з Європи Україна заощадила 100 млн доларів

Читать на русском

У лютому реверсні поставки газу з Європи заощадили Україні $ 100 млн.

Про це повідомив в інтерв'ю ZN.UA голова правління НАК «Нафтогазу України» Андрій Коболєв, пише «Слово і Діло».

Так, за його словами, Україна заощадила вже $100 млн завдяки збільшенню обсягів імпорту реверсного газу з країн Європи та скорочення закупівель наддорогого російського газу у «Газпрому». Ціни в Європі більш низькі, у тому числі за рахунок створеного там ефективного ринку газу, на якому монополісти на кшталт «Газпрому» не можуть диктувати свої ціни споживачам.

«За рахунок того, що ми зараз купуємо газ на європейських ринках, вдалося заощадити для країни близько $100 млн тільки в лютому (якщо порівнювати з альтернативою закуповувати весь обсяг у «Газпрому» навіть з урахуванням 100-доларової знижки)», – сказав Коболєв.

Крім того, глава «Нафтогазу» зазначив, що «за останній рік ми на власному досвіді переконалися в перевагах європейського енергетичного законодавства. «Газпром» надавав сильний тиск на європейських постачальників газу та операторів мереж, але ми все одно змогли купити достатньо газу за нижчою, ніж у «Газпрому», ціною».

Зазначимо, заступник глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків вважає, що при успішному реформуванні нафтогазової галузі, Україна зможе не тільки відмовитися від імпорту блакитного палива з Росії, але і почати експорт власного газу.

А заступник голови комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Онищенко повідомив, що Україна буде знижувати газову залежність від Росіїта планує протягом двох-трьох років відмовитися від російського газу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: