ТОП-10 головних відповідей Віталія Яреми депутатам Верховної Ради

Читать на русском

Сьогодні, 6 лютого, Генеральний прокурор України Віталій Ярема нарешті прийшов у стіни Верховної Ради, щоб прозвітувати перед депутатами про результати власної діяльності протягом останнього періоду. Найбільш резонансним запитанням до генерального прокурора, що цікавило більшість парламентарів, було питання реального стану процесу розслідування резонансних злочинів представниками попередньої влади.

Зважаючи на це, «Слово і Діло» вирішило зробити підбірку головних тез із сьогоднішнього виступу Віталія Яреми, з якими він звернувся до народних депутатів з трибуни Верховної Ради.

Про злочинне угрупування Януковича

Розслідуванням встановлено чіткий ієрархічний розподіл повноважень всередині цього угрупування. На чолі його стояв Віктор Янукович, який був його організатором та ідеологом. Йому оголошено підозру за ст. 255 КК (створення злочинної організації).

На другому рівні знаходились члени так званої «сім'ї», представники кримінальних кіл, пов'язані з його минулим, члени сформованого ним уряду, посадові особи АП, ГПУ та силових відомств.

На третьому рівні були керівники місцевих органів влади та правоохоронних структур.

На четвертому – низовому – рівні знаходились безпосередні виконавці злочинних намірів: керівники та працівники банків, фіктивних підприємств, міліції, СБУ, судів, прокуратури, наймані бойовики.

Про повернуті землі та заблоковані кошти соратників Януковича

Арештоване рухоме та нерухоме майно високопосадовців, у тому числі земельні ділянки, будинки, нежитлові приміщення, автомобілі, десятки кілограмів золота та вироби з дорогоцінних металів.

Загалом у минулому році повернуто та попереджено вилучення більше 97 тисяч га земель на суму понад 7 млрд грн. Припинено незаконне користування 15 тисячами га мисливських угідь «Укрмістобудпроектом», який пов'язували з сім'єю Пшонки. У провадженні судів перебувають позови про повернення земель на суму понад 2 млрд гривень.

В країнах ЄС, США та Швейцарії заблоковані понад 104 млн доларів, 122 млн швейцарських франків та 22 млн євро колишніх українських високопосадовців. В банках України арештовані вклади і цінні папери на суму понад 6 млрд грн та 2 млрд доларів США.

Про збитки від Януковича

Для легалізації викрадених коштів були створені та успішно функціонували податкові майданчики, які дозволяли виводити в тінь та офшори мільярдні кошти.

Лише встановлені ГПУ збитки нанесені державі за часів діяльності Януковича складають 100 мільярдів гривень.

Про бажання Януковича зберегти владу

З метою збереження влади Янукович та його оточення, всупереч інтересам українського народу, прийняли рішення про зміну політичного курсу в бік Митного союзу.

Про арешт Януковича і Ко

Я переживаю, щоб їх направили до суду. Сьогоднішнє кримінально-процесуальне законодавство не дозволяло це зробити. Але прийнято закон про заочне провадження і засудження, і ми вже розпочали відповідну роботу... На превеликий жаль, ані прокуратура, ані оперативні служби не спроможні їх дістати із РФ. Я звернувся до генпрокурора РФ Чайки із проханням, щоб їх екстрадували на територію України.

Про Сергія Курченка

Так званий бізнесмен (Сергій) Курченко за змовою з одним з колишніх керівників Нацбанку, якому оголошена підозра, заволодів державними коштами на суму понад 2 млрд грн.

Про довідку Юрію Іванющенку

Якщо мова йде про надання відповідних довідок, то були такі випадки, коли, наприклад, Юрій Іванющенко був народним депутатом. Ми не могли не надати інформацію на звернення народного депутата.

Про гроші Іванющенка

З жодної копійки, в тому числі з арештованих грошей Іванющенка, близько 100 мільйонів доларів, не знятий арешт. І ми зробимо все, щоб повернути їх в Україну.

Про російський слід

СБУ проводиться розслідування так званого «російського сліду» в розстрілі активістів на Майдані. Досліджується можлива участь російських спецслужб у протидії акціям протесту.

Про суддів

Зусилля правоохоронців у сфері протидії корупційним проявам у більшості випадків є марними через позицію суддів. Так із засуджених в 2014 році 788 корупціонерів, із них лише 35 отримали реальний термін покарання – лише 4% – всі решта вийшли на волю

Як приклад, впродовж 20 днів слідчим суддею Печерського суду не розглядалось клопотання про доступ до телефонних трафіків вищих посадових осіб, причетних до злочинів проти Майдану. Зазвичай такі клопотання повинні розглядатися протягом однієї-двох годин, як це робиться за кордоном.

Матеріали за темою:

Ярема не боїться відставки, однак працювати почав

Ярема – не найгірша кандидатура Генерального прокурора – Луценко

Відставка Яреми – це боротьба за послаблення позицій Порошенка

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: