Ярема не боїться відставки, однак працювати почав

Читать на русском

76 народних депутатів поставили свої підписи під ініціативою про висловлення недовіри генпрокуророві Віталію Яремі, який в свою чергу дав прес-конференцію і завзято почав відкривати справи, розшукувати екс-чиновників та притягувати до відповідальності беркутівців, однак запевняє – до відставки готовий.

«Я не боюся відставки. Я знаю,що знаходжуся на цій посаді тимчасово і стараюся чесно виконувати свою роботу», - зазначив Віталій Ярема.

За словами Яреми, конфлікт між ним та депутатами виникнув після того, як депутати двох профільних комітетів намагалися втрутитися в процес розслідування справ Генпрокуратури, і Ярема нагадав їм про це, пише «Слово і Діло», з посиланням на «Українську Правду».

Зокрема, зауважує Генпрокурор, депутати вимагали повідомляти на засіданнях профільних комітетів інформацію, яка є таємницею слідства, після чого і виникло питання про відставку.

Щодо роботи Генпрокуратури, то за минулий рік вона спрямувала до Верховної Ради подання щодо притягнення до кримінальної відповідальності 14 суддів.

Також вже передано до суду справу проти заарештованих беркутівців, причетних до розстрілів на Майдані.

«Сьогодні слідчі вже поїхали в СІЗО, щоб оголосити двом працівникам «Беркута» про те, що матеріали спрямовуються до суду. Сьогодні обвинувальні акти щодо них вже будуть в суді», - пообіцяв генпрокурор.

Через рік після подій на Майдані Генпрокуратура вирішила підготувати документи для запиту до Росії щодо екстрадиції екс-президента Віктора Януковича, екс-прем’єра Миколи Азарова та інших, оголошених в розшук Інтерполом. Як пояснив Ярема – підставою для запиту про екстрадицію може стати або рішення про арешт особи, або оголошення її в розшук Інтерполом.

«Тому одразу після оголошення в розшук Інтерполом Януковича і компанії ми почали готувати пакет документів відносно Януковича, Азарова та всієї цієї команди, щоб вони були екстрадовані», - заявив він.

Оголошено в розшук колишнього міністра екології та природних ресурсів Миколу Злочевського, а екс-главі Адміністрації президента Андрію Клюєву, його заступнику Андрію Портнову та олігарху Юрію Іванющенку оголошено підозру у незаконному збагаченні.

«В країнах ЄС, США, Канаді та Швейцарії на банківських рахунках вказаних осіб заблоковано понад 127 мільйонів доларів, 122 мільйони швейцарських франків та 22 мільйони євро», - розповів Ярема.

Генпрокуратура також підготувала документи щодо оголошення Інтерполом у розшук 22 осіб з числа колишніх високопосадовців, однак міжнародне бюро має певні застереження, не виставляючи у базу осіб, які переслідуються за військові злочини, національними, релігійними та політичними ознаками.

А от притягнути до відповідальності тих, хто голосував за «диктаторські» закони 16 січня, неможливо.

«Відповідно статті 80 Конституції України, народний депутат України не несе юридичної відповідальності за голосування», - заявив Ярема.

Водночас він наголосив, що це не стосується організаторів проведення даного голосування.

Читайте також: Ярема пояснив, чому не може заарештувати Януковича

«Інша справа - організація проведення цього голосування. Ми оголосили в розшук, і оголосили підозру народним депутатам Олійнику і Калєтніку. Доручили Службі безпеки та Міністерству внутрішніх справ провести необхідні оперативно-розшукові заходи з метою їхнього затримання і доставки до суду для обрання запобіжного заходу», - заявив генпрокурор.



ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: