Підсумки візиту Керрі: Росія – агресор, а Україна потребує допомоги

Читать на русском

Під час візиту в Україну держсекретар США Джон Керрі підкреслив, що США і Україна зміцнюють співробітництво, а російська сторона продовжує свою агресію і повинна негайно сісти за стіл переговорів, вивести війська і звільнити всіх заручників.

США не може закрити очі на сучасні ракети та сучасні радарні можливості, які РФ переправляє через кордон з Україною, повідомив держексретар США Джон Керрі на спільній прес-конференції з Президентом України Петром Порошенком, пише «Слово і Діло» з посиланням на «УНІАН».

Керрі вкотре наголосив на мирному врегулюванні конфлікту на сході України. «Росія повинна зробити все, щоб припинити конфлікт назавжди, і ми просимо виконати їх Мінські домовленості. Росія повинна негайно припинити військову підтримку бойовиків і сісти за стіл переговорів», – зазначив Керрі.

Сполучені Штати закликали Росію вивести війська з території України та звернулися до обох сторін з прохання «звільнити всіх заручників, які на даний момент перебувають у полоні».

«Виведіть війська і важке озброєння з території України, виведіть іноземні формування та іншу військову техніку з України. Це повинно призвести до третього кроку, а саме – відновлення контролю України над своїм державним кордоном», – наголосив Керрі.

Він  також наголосив, що США і Україна зміцнюють співпрацю у сфері безпеки, однак додав, що США не мають наміру вступати в конфлікт з РФ і сподіваються на дипломатичне вирішення конфлікту.

«Я хочу сказати президентові Росії і росіянам, які висловлюють стурбованість останніми подіями, що ми не розглядаємо це як гру з нульовим результатом, це не розкол між Заходом і Сходом. Мова йде про верховенство права, реформи і повагу територіальної цілісності та суверенітету України», – сказав держсекретар США.

В свою чергу, Президент України Петро Порошенко попросив про підтримку США в проведенні ключових реформ в Україні.

«Україна дійсно потребує допомоги в таких сферах, як боротьба з корупцією, встановлення верховенства права, реформування судової системи, створення сприятливого інвестиційного клімату, розвиток демократії та свободи», – заявив Порошенко.

Державний секретар заявив, що «сьогодні знаходиться в Україні, щоб засвідчити підтримку збоку США».

Читайте також: США може зупинити формування кордонів «руського миру» – експерт

Нагадаємо, сьогодні відбудеться зустріч Президента України Петра Порошенка з Президентом Франції Франсуа Олландом і канцлером Німеччини Ангелою Меркель, які терміново вилетіли до Києва, в розширеному форматі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: