Для Добкіна Янукович все ще президент України

Читать на русском

Верховна Рада позбавила Віктора Януковича звання президента України. За відповідний законопроект №1883 у цілому проголосували 281 народних депутатів.

Так у фракції «Блок Петра Порошенко» за позбавлення звання проголосували 105 депутатів, 11 не голосували, а 1 нардеп утримався.

У «Народному фронті» підтримали законопроект Олега Ляшка 71 нардеп.

У той же час, єдиний парламентар, що проголосував проти позбавлення Януковича звання президента є членом «Опозиційного блоку» – Михайло Добкін.

Серед його одно партійців, «за» проголосувало 12 з 22 присутніх. Серед них: ВілкулКолєсніковІоффе та інші.

Що стосується інших фракцій, у «Самопомочі» «за» проголосували 26 депутатів, а у РПЛ – 18.

Ухвалений законопроект прийнятий в цілому і набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

«Янукович у неконституційний спосіб самоусунувся від здійснення конституційних повноважень та є таким, що не виконує свої обов’язки», – сказано у пояснювальній записці до законопроекту.

Також у документі підкреслюється, що Янукович узурпував владу та призвів до підриву основ національної безпеки і оборони України, а також протиправного порушення прав і свобод людини та перебуває у розшуку правоохоронних органів.

«У зв’язку з тим, що чинне законодавство містить прогалини в частині правових наслідків самоусунення громадянина України від виконання повноважень президента України, а також вчинення нею дій, які загрожують керованості держави, територіальній цілісності і суверенітету України, масовому порушенню прав і свобод громадян, є гостра необхідність прийняття даного законопроекту, який би позбавив Януковича звання президента України», – зазначають автори проекту закону.

У той же час, колишній голова Комітету виборців України Олександр Черненко говорить про те, що подібний закон – є антиконституційним і може бути оскаржений в Конституційному чи Європейському суді.

«Це рішення запросто оскаржується в суді, якщо не Конституційному, то Європейському. А це в свою чергу дасть підстави і привід політичному трупу і міжнародному злочинцю знову розповідати про свою «легітимність». Ось така ціна популізму», – написав Черненко на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: Соратника Януковича, екс-голову Міндоху Клименка заочно заарештували

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» повідомляло, що Віктор Янукович оголошений в міжнародний розшук Інтерполом.

Крім того, 19 січня 2015 року з клопотанням Генеральної прокуратури України Печерським районним судом міста Києва винесено постанову про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту Віктора Януковича. Обрання зазначеного заходу надає можливість слідчим Генеральної прокуратури вимагати екстрадиції Януковича з території Російської Федерації.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: