Інтерпол нарешті почав шукати Януковича, але Україні він не потрібен

Читать на русском

Януковича й Азарова оголошено в міжнародний розшук Інтерполом, також розшукується Олександр Янукович, Раїса Богатирьова та Юрій Колобов.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав міністр МВС Арсен Аваков, пише «Слово і Діло», з посиланням на телеканал «112 Україна».

«Сьогодні, через кілька місяців з моменту звернення в березні 2014 року, аргументації та підготовки пояснень, за підготовленими запитами МВС, Генпрокуратури та СБУ, спеціальна комісія Інтерполу ухвалила рішення. Оголошені в міжнародний розшук Інтерполу (червона картка – для затримання та екстрадиції в Україну): Янукович Віктор Федорович, Янукович Олександр Вікторович, Азаров Микола Янович, Богатирьова Раїса Василівна, Юрій Колобов (екс-міністр фінансів України), Дзекон Р. Б. (екс-керівник «Укртелекому»)», - написав Аваков.

Після Революції Гідності представники минулої влади на чолі з колишнім президентом України Віктором Януковичем «втекли» з України. Опісля і Янукович, і колишній глава ГПУ Віктор Пшонка, і екс-глава МВС Віталій Захарченко давали прес-конференцію в Росії та, ймовірно, отримали там громадянство.

Однак, як зазначають у Генпрокуратурі Росії, – Україна не направляла Росії офіційного запиту про видачу Києву біглого екс-президента Віктора Януковича.

Про це заявив генеральний прокурор РФ Юрій Чайка в інтерв'ю Російській газеті, передає «Слово і Діло».

«Запити про видачу українських політичних діячів, у тому числі і Януковича, з компетентних органів України поки не надходили. При надходженні таких запитів вони будуть розглядатися відповідно до міжнародних договорів і законодавства Росії. В цілому, у нас зберігаються необхідні контакти з Генеральною прокуратурою України, в той же час ми направляємо запити про правову допомогу російських слідчих органів і розглядаємо аналогічні запити української сторони», - запевнив Чайка.

Нагадаємо, на початку березня 2014 року Інтерпол отримав офіційний запит від влади України на включення колишнього президента Віктора Януковича до списку осіб, які мають бути заарештовані за звинуваченням у зловживанні владою і у вбивствах.

Читайте також: Росія ігнорує норми міжнародного права – юрист

Раніше були оголошені в розшук Інтерполом: Ставицький Е. А., Курченко С. В., Арбузов С. Г., Клименко А. В., Ігнатов А. П., Динник А., додав Арсен Аваков.

Також обіцяв подати у розшук Інтерполу Януковича і Генеральний прокурор Віталій Ярема. Така обіцянка зафіксована системою народного контролю «Слово і Діло». Він 27 лютого запевнив, що відразу після призначення на посаду першого віце-прем'єра він забезпечить подачу у розшук Інтерполу В. Януковича, В. Захарченка і В. Пшонку. Однак 19 червня 2014 року Ярему В. Г. було призначено на посаду Генерального прокурора України, а  розшукувати екс-президента почали лише 12 січня 2015.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: