В Миколаївській області прогнозують другий Чорнобиль або мінімум Фукусіму

Читать на русском

Продовження експлуатації першого енергоблоку Южно-Української АЕС після закінчення проектного терміну його роботи загрожує серйозними наслідками для населення та екології, вважає народний депутат від ВО «Свобода» Ірина Сех.  

«Країна, яка пережила Чорнобильську катастрофу і яка досі пожинає її гіркі плоди, повинна з особливою увагою ставитися до безпеки на АЕС, а ситуація на (Южно-Українській) атомній станції засвідчує цілком протилежне», - цитує слова політика прес-служба партії.

За інформацією нардепа, Державна інспекції ядерного регулювання планує продовжити роботу першого енергоблоку Южно-Української АЕС, термін експлуатації якого спливає 2 грудня 2013 року.

Посилаючись на результати звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблоку, підготовленого Національним екологічним центром України, Сех доводить, що подальша експлуатації корпусу реактора загрожує появою в ньому мікротріщин.

Сех, яка є головою Комітету ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, вже звернулася до голови Держінспекції ядерного регулювання Олени Миколайчук та в. о. президента НАЕК «Енергоатом» Микити Константинова з вимогою врегулювати зазначене питання та проінформувати Комітет ВР про вжиті заходи.

У той же час в прес-службі Південно-Української АЕС не поділяють гострої стурбованості нардепа з ​​приводу можливого продовження експлуатації першого енергоблоку.

«Роботи з підвищення безпеки ведуться з 2004 року, виконується модернізація. Зараз він на 261 добу зупинений на ремонт. 28 листопада на відкритій колегії Держінспекції ядерного регулювання вирішуватиметься питання про закриття або продовження робіт», - повідомили «Слову і ділу» у прес-службі атомної електростанції.

Нагадаємо, в квітні 2011 року тодішній міністр енергетики, а нині віце-прем’єр Юрій Бойко повідомив, що Україна перегляне технічні підходи до будівництва нових ядерних блоків у зв'язку із аварією на японській АЕС «Фукусіма-1».

В травні 2012 року голова Державної агенції з управління зоною відчуження Володимир Холоша пообіцяв демонтувати «саркофаг» на ЧАЕС до 2022 року. Також він дав обіцянку, що спорудження арки для накриття четвертого блоку ЧАЕС завершиться до кінця 2015 року.

«Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: