Квіт планує закрити ще півсотні вишів

Читать на русском

Вищі навчальні заклади, в яких навчається невелика кількість студентів, планується закрити.

Про це повідомив Міністр освіти України Сергій Квіт, пише «Слово і Діло» з посиланням на «УНН».

«Кількість вищих навчальних закладів з малою кількістю студентів буде скорочуватися, однак планів щодо закриття шкіл у Міносвіти поки немає», – каже Квіт.

Однак міністр освіти переконує, що такий крок не зачепить викладачів та студентів. «Студенти та викладачі не постраждають – ми переведемо їх до інших ВНЗ. Там, де немає якості – там немає навчання, тому я думаю, що у цій сфері у нас ще великі резерви», – сказав він.

За словами Квіта, вже ліквідовано майже 500 навчальних закладів і планується, що до кінця року в Україні залишиться менше трьохсот вишів. «Ну і є вимоги якості: зараз я склав перелік 53 вишів, які мають менше двохсот студентів, а переважна більшість не пояснюють нам, як вони працюють», – каже Квіт.

Також Квіт додає, що основним критерієм роботи ВНЗ буде якість навчання та викладання матеріалу, оскільки університети є автономними у цьому плані.

«Відповідно до нового закону про вищу освіту університети є автономними і ми будемо прописувати компетенції: що людина повинна знати і вміти, а як цього досягти вирішуватиме керівництво університетів. Це університетська автономія. А потім будемо дивитися, як цей університет працює на ринку», – сказав він.

Нагадаємо, раніше в коментарі «Слову і Ділу» експерт Центру досліджень суспільства Єгор Стадний розповів, що вже давно в жодній з країн ЄС Міністерство освіти не визначає обов'язковий перелік дисциплін, тому й в Україні вузи повинні бути самостійними.

«Закон про вищу освіту, який набрав чинності у вересні, передбачає академічну автономію ВНЗ. Відтепер Міністерство не має права визначати, які дисципліни обов'язково чи вибірково потрібно викладати», – каже Стадний.

Читайте також: Квіт про стипендії: нововведення торкнуться лише майбутніх першокурсників

«Міністерство може визначати лише кінцевий результат навчання, чим має володіти випускник», – каже експерт. «ВНЗ самостійно вирішує, які дисципліни, професійні та гуманітарні, йому вкладати в цю програму і сам ВНЗ несе відповідальність за її якість», – пояснює він.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: