США можуть надати $2 млрд та протитанкові ракетні комплекси Javelin

Читать на русском

Сполучені Штати можуть, окрім летальної зброї, надати Україні ще переносні протитанкові ракетні комплекси.

Про це повідомив експерт з озброєнь Олег Катков, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Обозреватель».

«У нас є аналоги, але, незважаючи на наявність розробок, питання в кількості. Навіть якщо наш завод може випускати сто одиниць на місяць, сьогодні ми потребуємо тисячі», – підкреслив він.

Щодо безпілотників, то Катков сумнівається, що США підуть на такой крок. «Якщо такий безпілотник потрапить в руки ймовірного противника, він зможе скористатися цією новітньою технологією. Я впевнений, що США не підуть на це», – сказав він.

Однак Україна точно може розраховувати на потужну летальну зброю, але не новітнього зразка. «Це не будуть новітні винищувачі, тому що вони дуже дорогі. Крім того, це зажадає перенавчання екіпажів, витрат на обслуговування і іншого. Швидше за все, мова буде йти про техніку, яка знаходиться на базах і яка їм вже не потрібна. Можливо, це буде стрілецька зброя», – припустив Катков.

Однак за словами експерта, інформацією про техніку яка буде передана Україні, володіють виключно вищі військові керівництва обох країн.

В свою чергу, у США вже підготували документ, в якому вісім колишніх високопоставлених дипломатів та військових США закликають уряд США і керівництво НАТО надати Україні підтримку у вигляді зброї.

Документ отримав назву «Зберігаючи українську незалежність, даючи опір російській агресії: що США і НАТО повинні робити».



Документ передбачає три основні пункти:

  • керівництво США повинно надати суттєві кошти для підвищення оборонних можливостей України, забезпечивши військову підтримку на 1 мільярд доларів у цьому році і ще на один – у два наступні

  • уряд США повинен змінити свою політику і почати надавати Україні летальну зброю

  • уряд США повинен спонукати інші країни НАТО також надавати військову підтримку Україні

Зокрема, документ підписали колишні посли США в Україні Стівен Пайфер і Джон Гербст, колишній верховний головнокомандуючий у Європі адмірал Джеймс Ставрідіс та інші. Вони закликають адміністрацію Барака Обами і уряди країн НАТО діяти швидко і виконати вищевказані рекомендації.

Читайте також: Європа попереджає: реформи проводити потрібно швидко

«Президент Путін, можливо, сподівається добитися слави через залякування і силу, домінування Росії над сусідами. Але мирний світ вимагає протистояння цьому за допомогою рішучих дій», – заявили вони.

Матеріали за темою:

Україна отримає ще 10 мільйонів євро від НАТО – Столтенберг

Не словом, а ділом: США, Канада, ЄС взялись допомагати Україні

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: