Європа попереджає: реформи проводити потрібно швидко

Читать на русском

Керівник Європейського банку реконструкції та розвитку в країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж попередив Україну, що у разі повільного проведення реформ, державу чекає фінансовий крах, пише «Слово і Діло» з посиланням на «РБК».

«Україна не діє досить швидко, щоб запобігти фінансовому краху... Зараз я бачу набагато більше розмов про необхідність реформ, ніж самих реформ. Мова йде про реформування країни, про справжні зміни, а не тільки про ухвалення законів», – сказав він.

На думку Маліжа, особливу увагу Україна має приділити реформування банківського сектора, інвестиційного середовища та енергетичної сфери.

Першочергово він радить очистити український банківський ринок від нечесних гравців, реформувати «Нафтогаз України», а також зробити чесними правила гри в економіці, щоб залучити міжнародних інвесторів. Для втілення цих змін, розповідає Маліж, український уряд має дуже обмежений час.

«ЄБРР при прийнятті рішення про надання кредитів Україні бере до уваги кредитні рішення МВФ, наявність в Україні «хороших проектів», а також стан реформування країни... Якщо найближчим часом МВФ не прийме план підтримки України, це дуже ризиковано. Я б сказав, це питання кількох місяців. Було б дуже добре, якби МВФ затвердив свій пакет до кінця лютого», – зазначив Маліж і повідомив, що позитивно ставиться до роботи керівництва Національного банку України, а девальвацію гривні і монетарну політику назвав політичним рішенням.

Читайте також: У США називають реформи в Україні – справою виживання

Крім того, банкір підкреслив, що ЄБРР не має ліміту на кредитування України в 2015 році. А також заявив, що банк продовжить співпрацю з Україною, незважаючи на введення воєнного стану.

«Україні потрібні три речі: гроші, знання і політична воля. З грошима і знаннями ЄБРР готовий допомогти, а от політична воля – це 100% бажання самої України. Позитивні зміни потрібні українцям, а не банку або Євросоюзу»,– резюмував він.

Матеріали за темою:

Порошенко хоче, щоб українську економіку реформували поляки

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: