Які пільги можуть отримати військовослужбовці в Україні

Читать на русском

Українське законодавство містить чимало актів, якими різною мірою передбачені пільги для учасників бойових дій.

Президентом на початку липня підписано зміни до закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», відповідно до яких військових, які беруть участь в АТО, прирівняли до учасників бойових дій.

Отже, тепер вони мають право на пільги, передбачені для учасників бойових дій. А саме: безкоштовне одержання ліків, 75-відсоткова знижка на плату за користування комунальними послугами, безкоштовний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту. Загалом військові мають право на майже 20 соціальних гарантій.

Однак, у ЗМІ почала з'являтися інформація, що у військових, які побували у зоні антитерористичної операції, проблеми з отриманням звання  учасника бойових дій. Так деякі чекають по два місяці, перш ніж отримають статус.

Так, Генштаб ЗСУ спільно з «Укрінформом» вирішив дати відповідь на всі запитаня і роз'яснити військовослужбовцям, як отримати їхні заслужені соціальні гарантії.

Тож, аби отримати посвідчення «учасника бойових дій», у місячний термін після виконання військовослужбовцем завдань в АТО військова частина надсилає до комісії МОУ довідку та підтверджувальні документи про участь в АТО безпосередньо в районах її проведення.

Комісія при Міністерстві оборони, своєю чергою, вивчає документи, подає їх на розгляд Міжвідомчій комісії при Державній службі у справах ветеранів війни та учасників АТО та надсилає рішеня до військових частин комісаріату.

Після чого військовий комісаріат видає посвідчення особам, звільненим з військової служби.

Подаються такі документи:

  • довідка про безпосередню участь особи в АТО чи забезпеченні її проведення;

  • витяги із наказів за стройовою частиною про убуття (прибуття) до військової частини після виконання завдань АТО;

  • копії посвідчень про відрядження;

  • список військовослужбовців військової частини А0000 Збройних Сил України, які брали безпосередню участь у антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах проведення АТО.

Також учасникам АТО, які отримали ушкодження здоров’я, повинні надавати статус інваліда війни. Так, військовий госпіталь, який проводить лікування військовослужбовця від поранення (контузії, травми, каліцтва) або захворювання, має видати військовому «Виписний епікриз» і спрямувати його до військово-лікарської комісії для прийняття відповідного рішення.

Так, якщо поранення дійсно сталося під час виконання військової служби, у комісії встановлюють інвалідність або ступінь часткової втрати працездатності та видають відповідну довідку.

Після чого довідку перенаправляють до управління праці та соціального захисту районної (міської) державної адміністрації, яка і видає військовослужбовцю посвідчення «Інвалід війни».

Тож, для встановлення статусу інваліда війни заявникові потрібно надати довідку медико-соціальної експертної комісії про групу і причину інвалідності до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Читайте також:Грошові «бонуси» і надбавка учасникам АТО (інфографіка)

Законом України також передбачено соціальну допомогу та пільги членам сімей військовослужбовців, які несуть військову службу. Вони можуть отримати консультацію юриста, психолога, педагога, влаштування дітей у навчальні заклади, гуртки, спортивні секції та матеріальну допомогу від держави чи місцевої ради, субсидії та знижки на комунальні послуги, виділення земельної ділянки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: