Статус учасників АТО отримали вже майже 13 тисяч осіб

Читать на русском

Станом на сьогодні учасниками бойових дій на сході України офіційно визнані майже 13 тисяч осіб.

Про таке в інтерв'ю інтернет-агенції «Укрінформ» повідомив голова Незалежної профспілки співробітників МВС Григорій Кабанченко, передає «Слово і Діло».

«На сьогодні майже тринадцять тисяч бійців отримали статус учасників бойових дій. На кінець минулого року 629 сімей військовослужбовців отримали статус сімей загиблого, у них 887 дітей», – розповів Кабанченко.

Також, за інформацією фахівця, статус учасника бойових дій отримали щонайменше 178 осіб, які безпосередньої участі у війні не брали. Це волонтери, чиновники та люди, які відвідували зону проведення антитерористичної операції епізодично.

За словами голови профспілки МВС, Кабінету міністрів потрібно виписати окрему процедуру оформлення для людей, що брали участь у бойових діях та окрему – для тих, хто допоміг проведенню АТО власними силами. І, відповідно, надати їм різного статусу.

Він також підтвердив інформацію про те, що законом не передбачено процедури зняття з особи статусу учасника бойових дій, тож гучне викриття заступника міністра регіонального розвитку Ісаєнка, швидше за все, не матиме юридичних наслідків.

Читайте також: Дарма старалися: екс-заступник міністра регіонбуду – досі «учасник АТО»

Додамо, що серед іншого, статус УБД дає бійцю можливість отримати компенсацію в разі набуття інвалідності (182,7 тис. грн – ІІІ група, 243, 6 тис. грн – ІІ група, 304,5 тис. грн – I група), протезування та засоби для пересування коштом держави. В разі загибелі учасника бойових дій, його родина одержить одноразову виплату в розмірі 609 тис грн та буде отримувати пенсію в розмірі 70% зарплати бійця на кожного непрацездатного члена сім'ї. Окремі надбавки передбачені за участь в бойових операціях та виконання надзвичайно важливих завдань.

Нагадаємо, на початку грудня голова Держслужби з питань ветеранів війни та учасників АТО Артур Дерев'янко заявив, що спрощувати процедуру надання статусу учасника бойових дій не можна, бо це дасть можливість отримати пільги шахраям.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: