В Мінсоцполітики думають, як відрізнити учасників АТО від «тилових пацюків»

Читать на русском

В Державній службі з питань ветеранів війни та учасників антитерористичної операції стверджують, що спрощення процедури надання статусу учасника бойових дій може обернутися масштабними фальсифікаціями навколо теми АТО.

Так, у розмові з кореспондентом інтернет-видання «Українська правда. Життя» голова Держслужби Артур Дерев'янко прокоментував заяву міністра оборони Степана Полторака стоосовно того, що отримати статус учасника бойових дій стане простіше, передає «Слово і Діло».

«Процедуру не можна спрощувати. Кожен конкретний випадок треба перевіряти. Надавати пільги просто за довідкою ми не можемо, інакше в нас завтра вся країна стане пільговиками», – констатує Дерев'янко.

Чиновник розповідає, що на розгляд спеціальної комісії нерідко потрапляють справи так званих «військових туристів». Дехто з них хоче завдяки цьому уникнути люстрації, дехто – просто отримати незаслужені пільги.

Відповідаючи на нарікання бійців та їхніх родин на те, що отримати статус учасника бойових дій (УБД) занадто складно, Дерев'янко пояснює: процедура підтвердження статусу учасника бойових дій потребує перш за все активної участі самих бійців, а також належної роботи командирів.

«За моїми спостереженнями, дехто з командирів – трохи ледачий, а дехто просто не знає, що робити. Керівники штабів або недостатньо компетентні в діловодстві, або готують списки з неповними персональними даними бійців. Звісно, такі списки доводиться повертати на доопрацювання», – розповідає чиновник.

Окреме питання – неврегульований статус бійців добровольчих батальйонів «Правий сектор» і «ОУН», які не підпорядковуються жодному з силових відомств і потребують легалізації.

Читайте також: Всі військові частини ЗСУ доукомплектують... журналістами

Наступна проблема, яку необхідно вирішити на законодавчому рівні, – класифікувати категорії пільговиків, причетних до перебування, роботи чи служби на території АТО. «Треба внести зміни в закон і визначити в ньому конкретні категорії: учасник бойових дій, учасник війни, інвалід війни, інвалід армії тощо», – переконаний чиновник.

Таким чином, люди, що не брали безпосередньої участі в бойових діях, але займалися забезпеченням сил АТО, або виконували свої службові обов'язки з ризиком для життя (волонтери, працівники ремонтних бригад, навіть священники на передовій), мають отримувати пільги у розмірі 50% від тих пільг, що отримуватимуть бійці.

Наразі в Єдиний реєстр учасників АТО внесено 5,5 тис. осіб.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: