Парки, яких кияни не дочекались: парк ім. Малишка

Читать на русском

Проект «Слово і Діло»  продовжує серію репортажів про рівень виконання обіцянок київських чиновників з облаштування паркових зон столиці. В попередніх публікаціях ми показали нереалізовані обіцянки очільників столиці з облаштування паркмайданчика на Либідській площі, на місці якого обіцяли облаштувати сквер, зони відпочинку навколо озера Тельбін, а також протри неіснуючих парки, що мали з’явитися в столиці до Дня Незалежності та нереалізовану масштабну реконструкцію парку «Вербовий гай».

Наш сьогоднішній репортаж стосуватиметься обіцянок щодо відновлення парку ім. А. Малишка поблизу станції метро «Дарниця», навколо якого точаться баталії ще з 2010 року. Саме тоді забудовник вирубав частину парку навпроти «Дитячого світу», в результаті чого було знищено близько 150 дерев різних порід, серед яких були й 100-літні сосни.

З супутникових даних Google Maps можна чітко відрізнити зону парку, де було знищено дерева.

Місцевим жителям, які організували спротив забудові,  вдалося відстояти парк. Врешті-решт на захист парку, окрім місцевих жителів, стали й очільники КМДА: заступник голови КМДА Михайло Кучук пообіцяв, що будівництва на даній ділянці не буде, а Олександр Пузанов запевнив, що парк ім. А. Малишка буде відновлено навесні 2012 року, також будуть висаджені нові дерева.

Навесні минулого року під час суботнику небайдужі мешканці району таки висадили в парку понад 100 молоденьких сосен, беріз та горобин. Однак на цьому історія не закінчилася.

Після зазначених подій будівельні роботи в парку ім. А. Малишка починалися ще кілька разів - у червні 2012 року і в червні поточного року. Парк не був відновлений, а 19 лютого 2013 року Київський апеляційний адміністративний суд скасував рішення Київради, яке позбавляло забудовника ТОВ «Гайда» прав на дану земельну ділянку.

Нещодавно кореспондент «Слово і Діло» побував на місці згаданих подій та на власні очі переконався в плачевності ситуації, що склалася навколо парку ім. Малишка. 

Станом на 5 листопада 2013 року ділянка парку навпроти «Дитячого світу» обгороджена будівельним парканом, на території продовжується знесення дерев. На деревах активісти розвішують повідомлення, в яких стверджується, що дерева спеціально отруюють, аби звільнити місце під забудову (дитячого фаст-фуду та нового торгово-розважального центру).

З усього зрозуміло, що в парку Малишка, який розташований поблизу залюдненої станції «Дарниця», мало шансів на «виживання». Розділений навпіл стихійними торговельними рядами, він втрачає свою естетичну цінність, а вирубка віковічних дерев не припиняється роками.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: