Указ про мобілізацію вже підписано, але він очікує схвалення депутатами

Читать на русском

Президент України Петро Порошенко зустрівшись з головами облдержадміністрацій підписав указ про проведення трьох черг мобілізації у 2015 році.

Пише «Слово і Діло», спираючись на інформацію «Укрінформу».

«Ті події, які відбулися вчора, лише підтверджують необхідність прийняття цього рішення – я підписую указ про проведення у 2015 році трьох черг часткової мобілізації і передаю його до Верховної Ради, бо для цього потрібне відповідне рішення парламентуї», – сказав він, зазначивши, що це має бути здійснено пропорційно у всіх регіонах країни.

Як повідомив Порошенко призов на військову службу також відновлюється, але призовники, які вперше йдуть до армії, у зоні АТО воювати не будуть.

Нагадаємо, протягом трьох хвиль мобілізації, які відбудуться у 2015 році, планується мобілізувати 200 тисяч українців, під час першої хвилі кількість призовників складатиме 50 тисяч осіб.

При цьому, як заявляв перший заступник начальника Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генштабу ЗСУ Володимир Талалай, мобілізовані не можуть відмовитися від виконання обов'язків у зоні проведення АТО.

«На сьогоднішній день застосування Збройних сил України в умовах проведення антитерористичної операції у складі сил АТО регламентовано законом України про боротьбу з тероризмом, у який протягом минулого року було внесено відповідні зміни. Тому ми можемо стверджувати, що застосування Збройних сил України, частин підрозділів чи окремих військовослужбовців в АТО відповідає чинному законодавству. Тому відмовитися від виконання обов'язків в АТО, мотивуючи тим, що це не передбачено законодавством, не можна», – наголосив Володимир Талалай.

Також за ухилення від виконання військового обов'язку передбачена кримінальна відповідальність.

Перший етап мобілізації почнеться 20 січня і триватиме 90 днів – до квітня. Другий – орієнтовно з квітня і триватиме 60 днів, а третій етап почнеться з червня і також продовжиться упродовж 60 днів.

Нагадаємо, система народного контролю «Слово і Діло» вже відповідала на запитання кого не торкнеться четверта хвиля мобілізації.

Так звільнені від мобілізації непридатні за станом здоров'я, що визнані військово-лікарською комісією. Також студенти і аспіранти денної форми навчання. Звільняються і священнослужителі, які займають посаду в зареєстрованих релігійних організаціях.

Читайте також: Мобілізація-2015. Чого чекати і як проходитиме

Залишаться вдома чоловіки, на утриманні яких перебуває троє і більше дітей віком до 18 років та мешканці окупованих територій, а саме – Криму та непідконтрольних частин Донецької та Луганської областей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: