Кримінал за кнопкодавство ентузіазму в профільному комітеті не викликав

Читать на русском

Комітет Верховної Ради з питань верховенства права та правосуддя не підтримує законопроект №2012-1, яким пропонується встановити кримінальну відповідальність за порушення порядку голосування у Верховній Раді, Верховній Раді Автономної Республіки Крим та місцевих радах.

Про це сказано в повідомленні інформаційного управління апарату ВРУ, передає «Слово і діло».

Як зазначається в повідомленні, при обговоренні даного законопроекту на засіданні комітету було визнано недоцільним внесення запропонованих документом змін до статті 361 Кримінального кодексу.

Зокрема, як було підкреслено на засіданні комітету, чинна редакція ч. 1 с. 361 КК і так охоплює випадки несанкціонованого втручання в роботу електронної системи голосування Верховної Ради та інших рад, тому доповнювати її відповідним пунктом немає сенсу.

В той же час, на думку присутніх за засіданні членів комітету, у тих випадках, коли депутат здійснює голосування чужою карткою, такого втручання не відбувається, тому ці дії не будуть кваліфікуватись за статтею 361 КК.

Крім того, як вважають депутати, пропонована законопроектом норма щодо доповнення статті 18 Закону «Про статус депутатів місцевих рад» положенням про те, що депутат здійснює своє голосування особисто, не є суттєвою, оскільки такий обов'язок депутатів випливає зі змісту інших законів.

Також члени комітету послалися на позицію Головного науково-експертного управління апарату ВРУ, на думку якого законопроект варто відхилити за результатами розгляду в першому читанні.

Варто зазначити, що законопроект №2012-1 належить позафракційному депутату Віктору Балозі.

Як відомо, 17 травня 2013 року голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк пообіцяв, що при порушенні персонального голосування членами фракції їм буде винесено попередження, а у разі повторного порушення їх чекатиме виключення з фракції.

Лідер партії УДАР Віталій Кличко заявляв, що його політсила оскаржить в суді законність рішень Верховної Ради, прийнятих за допомогою голосування депутатів чужими картками.

Член Партії регіонів Олена Бондаренко у свій час висловила впевненість, що її однопартійці голосуватимуть в парламенті лише персонально, але ця обіцянка була недотримана вже в перший день роботи Верховної Ради VII скликання.

В той же час пункт про виключно особисте голосування в Раді був включений до передвиборних програм більшості кандидатів від «Батьківщини».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: