Клімкін дотримав свого слова щодо запуску 4 трастових фондів

Читать на русском

На недавній зустрічі міністрів закордонних справ НАТО, що відбулась 1 грудня в Брюсселі, був остаточно схвалений процес запуску трастових фондів, створених для допомоги в проведенні українських військових реформ.

Про це йдется в матеріалі «Нового времени», пише «Слово і Діло».

В матеріалі йдеться про те, що в цілому буде створено п'ять трастових фондів. Один з них буде опрацьовувати питання модернізації систем зв'язку і автоматизації управління військ. Другий  реформуванням логістики, третій  сфокусує свою увагу на розвитку кібербезпеки.

Окрім цього, ще два фонди займуться проектами психологічної і соціальної адаптації, а також медичною реабілітацією поранених. Вони саме будуть займатися підвищенням кваліфікації медиків, а також створенням спеціальних медичних центрів.

Головними джерелами наповнення трастових фондів стануть цивільні бюджети НАТО або ж фінансові виділення членів альянсу на добровільних засадах.

На даному етапі переговорів, загальний об'єм фінансів направлених у всі п'ять трастових фондів складає €4 млн. €3 млн вже поступило в трасти, які спеціалізуються на реалізації військових реформ. Ще €700 тис. на реабілітацію поранених.

Хоча варто відзначити, що і це можливо не межа, оскільки кожна з країн сама вирішує, який з напрямів вона готова фінансувати і в якому обсязі.

Раніше свої наміри відносно внесення ресурсів до трастових фондів для України озвучили 26 держав-членів НАТО.

Нагадаємо, що 8 жовтня 2014 року міністр закордонних справ Павло Клімкин заявив і в результаті додержав свого слова відносно того, що чотири трастові фонди НАТО почнуть свою роботу не пізніше початку 2015 року.

А прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк 9 грудня 2014 року пообіцяв, що Україна щорік затверджуватиме річний цільовий план дій УКРАЇНА-НАТО для того, щоб українське військо повністю відповідало стандартам НАТО.

Крім того, в понеділок, 15 грудня, Арсеній Яценюк провів зустріч з новопризначеним Генеральним секретарем НАТО Йенсом Столтенбергом, в ході якої повідомив, що Україна цінує зусилля НАТО зі впровадження трастових фондів для України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: