Заяви Гонтарєвої і переговори з МВФ. Від чого лихоманить гривню?

Читать на русском

Станом на 26 жовтня, коли в Україні відбулись позачергові вибори до парламенту, курс американського долара відносно національної валюти на ринку становив 14,3 грн/дол., а в підсумку протягом 6 тижнів він виріс ще на 5 грн.

«Слово і Діло» констатує, що найбільш значного стрибка долар зазнав у період між 4 та 10 листопада, після того, як керівник Національного банку України Валерія Гонтарєва заявила про відмову від фіксованого курсу 12,95 (саме таким був офіційний курс американської валюти в НБУ).

Пізніше фінансовому регулятору довелося зізнатися: валютні перемовини із 40 найбільшими банками провалилися. Після чого протягом 3 днів долар на українському ринку подорожчав ще на 60 копійок, перетнувши раніше встановлений Гонтарєвою рубіж у 15 грн.

Читайте також: Казино «Україна»: всі ставки приймаються у валюті

21 листопада, незважаючи на те, що навіть офіційний курс долара відносно гривні вже становив 15,1 грн (а на міжбанку – 16,2), Валерія Гонтарєва вкотре здивувала українців, заявивши, що Державний бюджет України на 2015 рік розраховуватимуть за тим-таки курсом 12,95. Втім, на той момент на коливання на валютному ринку вже впливала низка інших факторів, серед яких чи не найбільш вирішальними виявилися провалені переговори з МВФ щодо надання Україні 1,4 млрд дол. на початку наступного року та затвердження нового складу Кабміну.

Станом на 11 грудня, коли прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив про те, що Україні життєво необхідний черговий кредит у розмірі 15 млрд доларів, ринковий курс цієї валюти вже становив 18,3 грн/дол.

Більш детальна хронологія подій – у спеціальному матеріалі від експертів «Слова і Діла».

Напередодні банківський експерт Станіслав Аржевітін у коментарі «Слову і Ділу» висловив думку про те, що вільний курс валют може спричинити руйнування вітчизняної економіки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: