Яресько переконана: дефолту не буде, але гроші у МВФ просить

Читать на русском

Міністр фінансів Наталя Яресько заявляє про готовність Міжнародного валютного фонду розглянути виділення додаткового фінансування для України, пише «Слово і Діло», посилаючись на «Українську Правду».

«Ми вже почали обговорювати фінансову підтримку, що нам буде потрібно у 2015 році додатково до раніше отриманого пакета. І я бачу, що місія МВФ готова розглянути наші нові потреби», - сказала міністр.

Фінальну суму Яресько зможе озвучити, як тільки будуть визначені основні макроекономічні індикатори державного бюджету на наступний рік.

Натомість експерти вже називають цифру, яка необхідна Україні. Так економічний аналітик Василь Юрчишин в коментарі «Слово і Діло» заявив: Україна оголосить дефолт у 2015 році, якщо не отримає $15 млрд від МВФ.

«Україна звернулася за допомогою до МВФ, оскільки необхідно переглянути «пакет допомоги», який розраховувався при курсі 8. Зараз курс доллара піднявся до 16 гривень, до того ж й МВФ сам розуміє, що якщо він не надасть цих $15 мільярдів, то в держави не буде грошей на наступний рік, щоб розрахуватися з боргами і Україна вимушена буде оголосити про дефолт», - розповідає Василь Юрчишин.

Натомість, Наталя Яресько впевнена, що українська економіка не лише не перебуває на порозі дефолту, але й демонструватиме зростання у 2016 році.

«У нас не дефолтний і навіть не переддефолтний стан... Хоча ніхто не приховує, що ситуація дуже складна – Україна потребує термінової стабілізації фінансової системи, у тому числі банківського сектору», – переконана міністр.

Нагадаємо, новий уряд вже отримав перші мільйони від МВФ на суму 500 мільйонів євро. За словами міністра економічного розвитку і торгівлі Айвараса Абромавічуса, умови кредита дуже вигідні.

Читайте також: Яценюк попередив олігархів, що настала їхня черга допомогти Україні

«Кредит отримано на дуже вигідних умовах. Це 15 років, відсоткова ставка 1,375%, погашення в 2029 році. Він піде на макрофінансову допомогу нашій країні», – повідомив Абромавічус.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: