Рада розширила повноваження РНБО спеціально для Турчинова?

Читать на русском

Верховна Рада прийняла за основу президентські поправки до закону «Про Раду національної безпеки і оборони» (РНБО). За таке рішення проголосувало 316 народних депутатів, пише «Слово і Діло» з посилання на газету «Сегодня».

Як пояснив уповноважений президента в Раді Руслан Князевич, необхідність цього закону пояснюється тим, що положення про РНБО потрібно привести відповідно до Конституції 2004 року, до якої повернулася Україна.

Однак, в коментарі «Слову і Ділу» колишній голова Спілки офіцерів В'ячеслав Білоус заявив, що цим законом Президент декоративноро посилює позиції РНБО для того, щоб надати більше прав для майбутнього секретаря РНБО Турчинова.

«Порошенко не стільки посилює позиції РНБО, скільки намагається розширити повноваження секретаря РНБО, і документ направлений саме на те, щоб під декоративним прикриттям внесень змін до закону надати більше прав для майбутнбого секретаря РНБО», - розповів В'ячеслав Білоус.

Законопроектом пропонується розширити повноваження глави держави щодо призначення членів РНБО.

«У статті 6 встановлено, що членами РНБО, крім прем'єр-міністра України, міністра оборони України, голови Служби безпеки України, міністра внутрішніх справ України, міністра закордонних справ України, керівників інших центральних органів виконавчої влади можуть бути також інші особи, визначені президентом України», - йдеться в пояснювальній записці.

Розширюються і повноваження самого РНБО. Так, зокрема, цей орган отримає право ухвалення «невідкладних рішень щодо розширення кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України».

Слід відзначити, що після відставки Андрія Парубія з поста секретаря РНБО в серпні ця посада досі залишається вакантною. Петро Порошенко весь цей час не може визначитися з тим, хто все-таки його займе. Називалися різні прізвища – навіть новоспеченого міністра інформаційної політики Юрія Стеця. Але він відмовився від цієї посади, додає В'ячеслав Білоус.

Читайте також: Луценко назвав програму уряду Яценюка «Мурзилкою»

«Турчинов хотів зайняти в уряді посаду першого віце-прем'єра, навколо якої зосередив би всіх силовиків, проте Президент не надав такої можливості, а після виборів посади спікера та віце-прем'єра для нього недоступні. Тому переговори на посаду РНБО знову почалися, оскільки наразі в Раді Турчинов почуває себе не дуже зручно. До того ж Гройсман не надто хоче бачити Турчинова в Раді. Питання постало в тому, які повноваження секретаря РНБО, оскільки відповідати за війну і не мати повноважень – неприпустимо», – вважає Білоус.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: