Турчинов хотів зайняти в уряді посаду першого віце-прем'єра – експерт

Читать на русском

Президент декоративноро посилює позиції РНБО для того, щоб надати більше прав для майбутнього секретаря РНБО Турчинова.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів полковник запасу, колишній голова Спілки офіцерів В'ячеслав Білоус.

«Порошенко не стільки посилює позиції РНБО, скільки намагається розширити повноваження секретаря РНБО, і документ направлений саме на те, щоб під декоративним прикриттям внесенням змін до закону надати більше прав для майбутнбого секретаря РНБО», - розповідає спеціаліст.

Слід відзначити, що після відставки Андрія Парубія з поста секретаря РНБО в серпні, ця посада досі залишається вакантною. Петро Порошенко весь цей час не може визначитися з тим, хто все-таки його займе. Називалися різні прізвища – навіть новоспеченого міністра інформаційної політики Юрія Стеця. Але він відмовився від цієї посади.

«Турчинов хотів зайняти в уряді посаду першого віце-прем'єра, навколо якої зосередив би всіх силовиків, проте Президент не надав такої можливості, а після виборів, посади спікера та віце-прем'єра для нього недоступні, тому переговори на посаду РНБО знову почалися, оскільки наразі в Раді Турчинов почуває себе не дуже зручно. До того ж Гройсман не надто хоче бачити Турчинова в Раді. Питання постало в тому, які повноваження секретаря РНБО, оскільки відповідати за війну і не мати повноважень – неприпустимо», - вважає Білоус.

Член парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Дмитро Тимчук вважає, що документ суттєво збільшує повноваження РНБО. І тепер орган бере на себе ряд контролюючих функцій і навіть отримує можливість ухвалювати рішення в кадрових питаннях, пов'язаних зі сферою національної безпеки. Це необхідно для того, щоб налагодити координацію між силовиками, якої у нас немає, починаючи з березня місяця. Відповідно до закону, таким координуючим органом повинен бути РНБО. Проте не маючи жодних важелів впливу, РНБО може лише виступати з рекомендаціями. Зараз він отримує такі важелі.

Читайте також: Луценко назвав програму уряду Яценюка «Мурзилкою»

Відзначимо, що за таких обставин в керівництві фракції «Народний фронт» у Верховній Раді відбудуться зміни. Потенційним головою фракції «НФ» за такого розкладу називають новоспеченого першого заступника голови фракції, комбата «миротворця» Андрія Тетерука, який, поступившись Парубію кріслом першого-віце-спікера, може стати головною людиною у фракції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: