АТО поза кадром: відсутність ротації провокує пияцтво серед військових

Читать на русском

В Міністерстві оборони визнають, що кожна шоста «небойова втрата» серед українських військових спричинена надмірним вживанням спиртних напоїв.

Про це в ефірі «Радіо свобода» розповів заступник начальника головного управління по роботі з особовим складом Збройних сил України Віталій Покотило, пише «Слово і Діло».

«На сьогоднішній день вживання спиртних напоїв військовослужбовців кваліфікується як дисциплінарний поступок і як правопорушення. Воно небезпечне тим, що за ним тягнеться ряд правопорушень. За статистикою Головного управління (оборонного планування ГШ ЗСУ – ред.), кожний шостий випадок «небойових втрат», кожне п'яте ДТП за участю військовослужбовців, практично всі випадки хуліганства, кожне п'яте порушення військової дисципліни і кожне десяте психіатричне захворювання – це наслідок зловживання спиртних напоїв», – таку сумну статистику оприлюднив Покотило.

У зв'язку з цим, Міноборони застосовує дисциплінарні покарання стосовно бійців, а до представників місцевої влади в зоні проведення АТО та в прилеглих районах звертається з вимогою обмежити продаж алкогольних напоїв.

Журналісти, що працюють у зоні бойових дій, підтверджують: такі факти – далеко не рідкість і на передовій, і в тилу, хоча говорити про це не прийнято.

Однак в Міноборони визнають, що відповідальність за важкий морально-психологічний стан бійців все ж лежить і на них: до вживання спиртного солдатів часто штовхає тривала відсутність ротації та недостатня кваліфікація і досвід командирського складу.

«Прийшли лейтенанти, які менеджментом військовим не займалися, досвіду спілкування і роботи у великих групах не мають... і тому, як правило, лідерські якості у них дуже низькі», – констатував представник МОУ Віталій Покотило.

Читайте також: Експерт: Семенченко не годився в голови комітету з безпеки

Нагадаємо, днями «Слово і Діло» писало про те, що, згідно з офіційною статистикою, з початку АТО 206 бійців стали інвалідами, однак українські політики не поспішають виконувати власні обіцянки про допомогу їм.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: