Клуб за інтересами: у новій ВР працюватиме щонайменше 5 депутатських груп

Читать на русском

Якщо питання фракцій та формування коаліції у новій Верховні Раді вже майже вирішене, то процес неформальних домовленостей традиційно є менш публічним.

Вивчивши обіцянки новообраних нардепів, «Слово і Діло» визначило, що в новому парламенті будуть працювати щонайменше 5 депутатських груп, кожна з яких, вочевидь, лобіюватиме власні ідеї та інтереси.

Так, 15 вересня кандидат від «Блоку Петра Порошенка» Світлана Заліщук пообіцяла, що журналісти та громадські діячі, котрі пройдуть до Верховної Ради за списками різних партій, створять окреме міжфракційне парламентське об'єднання. Намір зробити це тоді також підтвердили однопартійці Заліщук Мустафа Найєем та Сергій Лещенко.

Пізніше командир батальйону спецпризначення «Дніпро-1» Юрій Береза заявив, що створить у парламенті міжфракційне об'єднання військових, які пройшли АТО. «Незважаючи на те, що ми в різних партіях, ми створимо міжфракційне об'єднання військовиків, які пройшли схід», – зазначив тоді Береза, додавши, що це стане «сюрпризом» для тих, хто думав, що бійців-учасників АТО «розвели по різних кутках».

Читайте також: Зняття недоторканості і ядерна зброя. Що обіцяють українцям нові депутати

Про своє бажання створити окрему від «Самопомочі» депутатську групу неодноразово заявляли і партійці «Волі». До слова, голова Люстраційного комітету Єгор Соболєв, який сьогодні офіційно покинув партію через ідеологічні переконання, раніше говорив про те, що було помилкою починати співпрацю з депутатом минулого скликання Юрієм Дерев'янком. За іронією долі, саме Дерев'янко вчора заявив про намір створити парламентське об'єднання під прапорами «Волі».

«Правий Сектор» та «Свобода», що цього разу будуть представлені у парламенті виключно депутатами-мажоритарниками, також заявили про бажання об'єднатися з ідеологічних міркувань. Щоправда, враховуючи, що ВО «Свобода» отримає 6 мандатів, а «Правий Сектор» – усього 2, слід очікувати, що це буде найменш численна депутатська група Верховної Ради VIII скликання.

Не стоїть осторонь об'єднавчих процесів і новоспечена опозиція. 4 листопада колишній «регіонал» та лідер «Економічного розвитку» Віталій Хомутиннік заявив, що очолювана ним депутатська група працюватиме і в новому парламенті.

Нагадаємо, днями «Слово і Діло» зазирнуло до зарплатних відомостей депутатів українського і європейських парламентів і виявило, що заробітна плата народних обранців в Україні – найнижча в Європі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: