Зняття недоторканості і ядерна зброя. Що обіцяють українцям нові депутати

Читать на русском

У той час, поки ЦВК займається оформленням останніх протоколів з мокрими печатками, «Слово і Діло» вирішило навести найцікавіші, на наш погляд, обіцянки вже без 5 хвилин народних депутатів.

У своєму експрес-огляді «Слово і Діло» зосередилось саме на нових обличчях майбутньої Ради. Зазначимо, що, аби носити горде звання народного обранця, вони ще мають прийняти присягу на вірність українському народові. А тим часом, «обрані народні депутати», намагаючись виправдати довіру, яку багато хто з них отримав завдяки Майдану, починають роздавати обіцянки – часто досить популістські – ще до входження у будівлю під куполом.

Так, судячи з усього, наполеонівські плани у парламенті має командир батальйону особливого призначення «Дніпро-1» Юрій Береза. Для початку він планує не допустити до прийняття присяги обранців, які голосували за так звані диктаторські закони 16 січня. На питання, як саме він збирається це здійснити, комбат відповів, що застосує «непарламентську форму люстрації». Як повідомлялося раніше, до парламенту VIII скликання проходять більше 6 десятків людей, які заплямували себе голосуванням за закони 16 січня.

Другою гучною обіцянкою Берези у новій Верховній Раді стало повернення ядерного статусу України. Як зазначив сам комбат, він іде у парламент заради прийняття 5 законів, і закон про відновлення ядерної зброї – один з них.

Зі свого боку, лідер «Правого Сектору» Дмитро Ярош та другий номер списку об’єднання «Самопоміч», легендарний командир батальйону «Донбас» Семен Семенченко пообіцяли, що працюватимуть у Верховній Раді лише у мирний час, а в разі початку війни відправляться на передову.

Данину основній професії обіцяють віддати й новообрані депутати від «Блоку Петра Порошенка» Мустафа Найєм та Сергій Лещенко. Перший, зокрема, зобов’язався скасувати систему акредитації для журналістів в органах державної влади, а другий – піти з Ради, якщо того вимагатимуть виборці і не припиняти писати (вочевидь, уже не як журналіст, а як громадський діяч?). Ну і на додачу, в українському суспільстві вже стала притчею во язицех обіцянка Мустафи Найєма підняти питання підвищення депутатської зарплати.

Ще один учасник об’єднання «Самопоміч», голова Люстраційного комітету Єгор Соболєв не був надто оригінальний, пообіцявши зняття депутатської недоторканості, однак, чи поповнить його обіцянка список невиконаних зобов’язань цілої низки українських політиків, покаже час.

На додачу, до списку ексцентричних народних обранців «Слово і Діло» включило нинішнього заступника голови Дніпропетровської ОДА Бориса Філатова. Серед його обіцянок, зокрема, значиться зобов’язання заплатити півмільйона доларів за доставку до правоохоронних органів Олега Царьова. Нагадаємо, на Дніпропетровщині й раніше намагалися «купити» правопорядок, пообіцявши виплачувати за кожного сепаратиста суму в 10 тис. доларів.

«Слово і Діло» висловлює щире сподівання, що нові народні обранці докладуть усіх зусиль, аби реалізувати заплановане, і, зі свого боку, продовжує моніторинг виконання обіцянок української влади.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: