Коболєв: газовий контракт з РФ був більше потрібен Європі, ніж Україні

Читать на русском

Голова правління національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв переконує, що майбутню зиму Україна могла би пройти без нових поставок російського блакитного палива.

Про це він розповів в інтерв'ю «Українській правді», передає «Слово і Діло».

Відмовитись від підписання «зимового» контракту з російським «Газпромом» Україна могла б за умови суворої, але цілком реальної економії, переконаний Коболєв.

«За великим рахунком, ми пішли менш ризикованим шляхом. Ми могли би цієї зими спробувати, застосовуючи певні заходи економії, контролюючи ключові неефективні елементи споживання – а їх у нас дуже багато, – знизити споживання і пройти зиму без російського газу», - впевнений Коболєв.

Разом з тим, відповідаючи на запитання, чи був підписаний конракт результатом російського тиску, голова НАК відповів, що це не зовсім так.

«Це позиція Європейського Союзу. Тут «Нафтогаз» і українська газова галузь повинні бути рішенням, а не проблемою. А якби ми цих домовленостей не досягли, ми би залишились проблемою. Проблемою, яка б говорила про ризик переривання транзиту, наприклад, про непередбачуваність поставок газу в Європу», – розповів чиновник.

Він також підкреслив, що відмова України співпрацювати з «Газпромом» додала б аргументів лобістам «Південного потоку» для виключення України з ланцюжка поставок газу до Європи.

Читайте також: Тимчук звинуватив ОБСЄ в «діяльності на користь агресора в особі РФ»

Нагадаємо, 5 листопада Україна здійснила перші платежі для розрахунку за російський газ. Компромісна ціна, якої вдалося досягти на переговорах за участі ЄС, становить 268,5 дол за тисячу кубометрів за той газ, що вже був спожитий. Нові запаси палива коштуватимуть Україні вже 378 доларів за 1000 кубометрів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: