Яценюк передумав міняти Конституцію України?

Читать на русском

Незважаючи на обіцянку прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка затвердити нову редакцію основного закону країни, українці продовжують жити згідно з чинною Конституцією.

Як відомо, в квітні Яценюк пообіцяв узгодити і підписати текст нової Конституції України до 25 травня поточного року. Проте станом на 26 травня узгодженого тексту нової Конституції України ще не існувало.

Пізніше терміни прийняття правок до головного закону України були перенесені на осінь поточного року. Зокрема, прем'єр запевнив, що нова редакція Конституції буде затверджена у вересні 2014 року. Однак у вересні текст Конституції знову не був затверджений. 

Станом на сьогодні в Україні діє Закон від 28.06.1996 № 254к/96-ВР - 21 лютого 2014 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про відновлення дії окремих положень Конституції України», яким повертається законність Основного закону в редакції 2004 року. Таким чином обидві обіцянки Яценюка отримали в системі «Слово і Діло» статус «не виконано».

У свою чергу віце-прем'єр-міністр України - міністр регіонального розвитку Володимир Гройсман не втрачає надії все-таки прийняти зміни до Конституції України щодо децентралізації влади в жовтні поточного року. На сьогоднішній день ця обіцянка Гройсмана знаходиться в процесі виконання, однак згодом може виявитися як виконаною, так і проваленою.

Читайте також: У Раді гарантували статус російської мови в Конституції

Нагадаємо, 9 липня Гройсман передав генеральному секретарю Ради Європи Торбйорн Ягланд лист-звернення Петра Порошенка до Венеціанської комісії, в якому Президент просить розглянути запропоновані ним зміни до Конституції.

В ході 100-ї сесії Венеціанська комісія розглянула і схвалила попередній висновок щодо проекту закону про внесення змін до Конституції України. Текст попереднього висновку буде опублікований на сайті Венеціанської комісії після 26 жовтня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: