Дайджест урядових обіцянок від «Слова і Діла» за 3-9 жовтня

Читать на русском

Серія дайджестів від системи громадського контролю «Слово і Діло» триває. Цього тижня експерти проекту зафіксували 10 нових обіцянок членів Кабінету міністрів. Новим обіцянкам урядовці змогли протиставити 4 виконаних. Перевірка ще 3 зобов'язань членів Кабміну дала негативний результат.

Що обіцяли і що виконали?

Серед нових обіцянок цього тижня домінували теми вимушених переселенців та люстрації чиновників. Так, 3 жовтня прем'єр-міністр України Арсеній ЯЦЕНЮК запевнив, що для осіб, котрі виїхали із зони проведення антитерористичної операції, на майбутніх виборах діятиме спрощена процедура голосування. У свою чергу, віце-прем'єр Володимир ГРОЙСМАН пообіцяв потурбуватися про більш насущні проблеми переселенців з Донбасу: 6 жовтня він заявив, що держава гарантує адресну допомогу на оплату оренди житла.

А от міністр соціальної політики Людмила ДЕНІСОВА, яка неодноразово скаржилася на те, що біженці зі сходу та півдня України не надто активно шукають роботу, запропонувала залучити їх до будівництва так званої «стіни» – фортифікаційних укріплень на українсько-російському кордоні.

Підписання президентом закону «Про очищення влади» зробило актуальними і 2 нових обіцянки міністра юстиції Павла ПЕТРЕНКА, відомству якого доручено відповідати за процес люстрації у вищих ешелонах влади. Йдеться про його обіцянки щодо звільнення частини чиновників після вступу в дію антикорупційних законів та роботи відповідної Громадської ради.

Ще одну обіцянку до свого досьє додав віце-прем'єр, міністр регіонального розвитку Володимир ГРОЙСМАН, пообіцявши, що вже з середини жовтня всі комерційні земельні ділянки будуть продаватися через аукціони.

Силовий блок питань зачепили у своїх обіцянках міністр закордонних справ Павло КЛІМКІН та міністр справ внутрішніх Арсен АВАКОВ. Очільник зовнішньополітичного відомства зазначив, що 4 трастові фонди НАТО почнуть роботу в Україні не пізніше початку 2015 року. А головний міліціонер країни пообіцяв, що полк особливого призначення «Азов» буде переведений до складу Національної гвардії України.

А от обіцянка міністра освіти Сергія КВІТА про затвердження підручників для шкіл спеціальною комісією так і не була виконана: 9 жовтня прес-служба Міносвіти повідомила, що відбором навчальних книг фактично займатимуться шкільні вчителі на основі електронного репозитарію. Оскільки оголошений МОН механізм відбору підручників відрізняється від того, який задекларував Квіт, експерти «Слова і Діла» надали цій обіцянці негативний статус.

Не впорався зі своєю обіцянкою щодо стабілізації гривні до кінця тижня й міністр фінансів Олександр ШЛАПАК. Так само мітку «не виконано» отримало зобов'язання міністра регіонального розвитку Володимира ГРОЙСМАНА. Наприкінці вересня чиновник пообіцяв, що до 1 жовтня Україна буде повністю готова до опалювального сезону. Разом з тим, експерти стверджують, що наявних 17 млрд кубів газу в українських сховищах країні не вистачить, аби пережити зиму.

Щодо виконаних обіцянок українських урядовців – усі вони стосуються антитерористичної операції. Статус «виконано» отримали обіцянки, що пролунали від 4 українських міністрів.

Так, міністр закордонних справ Павло КЛІМКІН дотримав слова щодо поставки безпілотних літальних апаратів для місії ОБСЄ, а міністр внутрішніх справ Арсен АВАКОВ створив при МВС службу опіки сімей загиблих.

Приклад оперативного виконання обіцянок продемонстував українським урядовцям прем'єр-міністр Арсеній ЯЦЕНЮК: 7 жовтня Центральна виборча комісія дозволила жителям Донецької, Луганської областей і Криму змінювати місце голосування, як і обіцяв голова Кабміну чотирма днями раніше.

Остання виконана обіцянка дайджесту належить звільненому на сьогоднішній день міністру оборони України Валерію ГЕЛЕТЕЮ. 2 жовтня на зустрічі з волонтерами АТО очільник МОУ пообіцяв працевлаштувати найкращих із них у структурах відомства. Пізніше, відповідаючи на запитання журналістів, Гелетей розповів, що на місця чиновників, що займалися забезпеченням армії, були призначені волонтери.

Що відповідають міністри?

Минулого тижня журналісти «Слова і Діла» вже традиційно поцікавилися станом виконання обіцянок українських міністрів. Цього разу об'єктами прискіпливої уваги кореспондентів стали Валерій ГЕЛЕТЕЙ (який на той момент ще був чинним міністром оборони) та тимчасово виконуючий обов'язки міністра охорони здоров'я Василь ЛАЗОРИШИНЕЦЬ.

Так, до прикладу, ГЕЛЕТЕЙ спростував заяву про те, що Міноборони продає зброю, наголосивши, що це робить окреме підприємство, яке виконує контракт, підписаний 2012 року між Україною та Нігерією. Також екс-міністр розповів журналістам, що на окремих посадах чиновників, котрі займалися забезпеченням армії, замінили волонтери.

У свою чергу, виконувач обов'язків міністра охорон здоров'я Василь ЛАЗОРИШИНЕЦЬ відзвтував про те, що процес закупівлі вакцин зрушив з мертвої точки. За його словами, МОЗу вдалося розблокувати частину заблокованих Антимонопольним комітетом тендерів, а також домовитися з ВООЗ про поставку в Україну вакцин неросійського виробництва на суму понад 3 млн дол.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: