Люстрація, забезпечення АТО і газ: дайджест обіцянок Кабінету міністрів

Читать на русском

Щотижневий огляд обіцянок українського уряду триває. Протягом 26 вересня-2 жовтня експерти «Слова і Діла» зафіксували 25 нових обіцянок членів Кабінету міністрів. Виконаних обіцянок цього тижня, на жаль, вже традиційно виявилося небагато – усього дві. Щоправда, стільки ж зобов'язань було внесено до списку невиконаних.

Що обіцяли і що виконали?

Вихід на публіку Арсена Авакова та обіцянки Арсенія Яценюка зробили найпопулярнішою темою обіцянок цього тижня антитерористичну операцію та все, що з нею пов'язано.

Серед 9 обіцянок по АТО набільше пролунали з вуст міністра внутрішніх справ Арсена АВАКОВА. Так, чиновник пообіцяв, що Україна не буде займатися продажем військової техніки, доки триває антитерористична операція. Крім того, очільник МВС пообіцяв до 10 жовтня забезпечити Національну гвардію всім необхідним обмундируванням на зиму (до слова, таку саму обіцянку дав минулого тижня й Арсеній ЯЦЕНЮК).

Крім того, в рамках презентації нової оборонної доктрини міністр внутрішніх справ заявив, що бійці Нацгвардії будуть залучені до охорони державного кордону України, а також увійдуть до складу органів внутрішніх справ. Аваков навіть пообіцяв створити у своєму міністерстві окремий підрозділ на базі спецбатальйонів МВС, що нині перебувають у зоні бойових дій.

На додачу, очільник уряду Арсеній ЯЦЕНЮК пообіцяв, що Нацгвардія отримає 600 одиниць бойової техніки.

Не залишились осторонь теми АТО й міністри соцполітики та освіти. Людмила ДЕНІСОВА розповіла, що для внутрішньо переміщених осіб із тимчасово окупованих територій буде створеноЄдину інформаційну базу, а Сергій КВІТ запевнив, що жодних дипломів, виданих так званими ДНР та ЛНР Міносвіти визнавати не буде.

Популярна останніми тижнями тема люстрації та змін в системі роботи українських чиновників отримала резонанс і в обіцянках членів Кабміну. Так, міністр аграрної політики та продовольства Ігор ШВАЙКА 2 жовтня пообіцяв протягом 10 днів підготувати списки посадовців, що підпадають під дію закону про люстрацію. Віце-прем'єр Володимир ГРОЙСМАН заявив, що до кінця року законопроект про державну службу буде внесений до парламенту, а також про те, що український уряд планує в перспективі наймати професійних чиновників на контрактній основі.

Не уникли згадок про себе й колишні високопосадовці-втікачі. Так, міністр Кабінету міністрів Остап СЕМЕРАК пообіцяв, що всі дії відносно маєтку колишнього Президента «Межигір'я» будуть проводитися під контролем громадськості.

Про реформування говорив і голова МВС Арсен АВАКОВ. Презентувавши в середині місяця концепцію реформування правоохоронних органів, минулого тижня він розповів про деякі деталі – наприклад, про те, що в Україні з'явиться посада шефа поліції. Крім того, після 5 місяців слідчих дій трагедії, що сталася 2 травня в Одесі, міністр внутрішніх справ заявив, що немає жодних підстав зволікати із винесеннями обвинувачувальних вироків. На його думку, перші рішення суду мають з'явитись ще до кінця 2014 року.

Не втратила актуальності й тема газу та енергетики в цілому. Зокрема, 26 вересня міністр регіонального розвитку Володимир ГРОЙСМАН заявив, що подорожчання газу для населення в 4 рази, як подейкували раніше, не буде. Крім того, він запевнив співвітчизників, що до початку жовтня країна буде повністю технічно готова до опалювального сезону. Прем'єр Арсеній ЯЦЕНЮК, уточнив, що на те, щоб пережити зиму, Україні вистачить наявних 17 мільярдів кубометрів блакитного палива.

Міністр Кабінету міністрів Остап СЕМЕРАКспростував інформацію про те, що в опалювальний сезон будуть планові відключення світла, а також розповів, що до кінця 2014 року в Україні з'являться 350 км нових ліній елетропостачання.

Цього тижня дещо збільшилась також і кількість обіцянок із соціальної сфери. Прем'єр-міністр Арсеній ЯЦЕНЮК на засіданні уряду 1 жовтня заявив, що Кабмін до кінця грудня надасть 5 млрд грн для компенсацій субсидій та пільг для населення, а протягом 6 місяців – державну допомогу тимчасово переміщеним особам.

Віце-прем'єр-міністр, міністр регіонального розвитку Володимир ГРОЙСМАН пообіцяв, що учасникам програми доступного житла компенсують витрати, не відшкодовані так званими «проблемними» банками.

Міністр освіти Сергій КВІТ заявив про створення Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, а керівник апарату Кабміну Остап СЕМЕРАК – про негайне розв'язання питання закупівлі ліків. Ця ж обіцянка Семерака увійшла також і до списку невиконаних: експерти «Слова і Діла» відзначили, що протягом тижня міністр Кабінету міністрів з цим зобов'язанням не впорався. Так само не зміг виконати свою обіцянку про завершення першого етапу будівництва «Стіни» на російсько-українському кордоні прем'єр Арсеній ЯЦЕНЮК.

Втім, одна з обіцянок прем'єр-міністра отримала також статус «виконано». Йдеться про затвердження директив для газових переговорів 26 вересня. До виконаних обіцянок спеціалісти проекту зарахували зобов'язання Арсена АВАКОВА створити у складі МВС службу опіки сімей загиблих в АТО.

Що відповідають міністри?

У четвер, 2 жовтня в ході прес-конференції міністр внутріщшніх справ Арсен АВАКОВ підтвердив, що обіцяна ним 10 серпня служба опіки сімей загиблих вже запрацювала в системі МВС.

Відповідаючи на запитання кореспондента «Слова і Діла», головний міліціонер країни прокоментував: «Ми вже за рішенням уряду передали в декількох містах країни близько двох десятків квартир цим сім'ям, до кінця року ми будемо збільшувати цю цифру з тим, щоб досягти стовідсоткового результату може або влітку, або навесні».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: