Звільнення полонених в РФ українців: далі обіцянок справа поки не дійшла

Читать на русском

Незважаючи на свої обіцянки, українські політики поки не можуть домогтися звільнення полонених Російською Федерацією громадян України.

За час українсько-російського конфлікту, влада РФ викрала і взяла під варту не один десяток українців, пише «Слово і Діло».

Зокрема, найвідомішими заручниками Росії на сьогоднішній день є українська льотчиця Надія Савченко, кримський режисер Олег Сенцов, історик Олексій Черній, а також лідер Української національної асамблеї (УНА) Микола Карпюк.

Останній, до того ж, був незаконно викрадений ще 21 березня перед з'їздом УНА-УНСО, коли партію перейменували в Правий Сектор. Російська влада звинуватила його у створенні озброєної групи та її подальшої участі в бойових діях на території Чечні в період з 1994 по 2000 рік.

Читайте також: РФ «шиє» Ярошу і Тягнибоку участь у чеченській війні

Що стосується заяв української влади щодо якнайшвидшого звільнення полонених в Росії громадян України, то тут далі обіцянок справа поки не дійшла. Так, ще два місяці тому Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що він докладе максимум зусиль, щоб звільнити українського пілота Надію Савченко, захоплену в червні представниками терористів на сході України.

У свою чергу міністр закордонних справ України Павло Клімкін 25 серпня 2014 року пообіцяв звільнити з російського полону українського режисера Олега Сенцова. Нагадаємо, його заарештувала ФСБ Російської Федерації в Сімферополі 11 травня за підозрою в тероризмі.

Читайте також: В СБУ запевнили, що Савченко і Сенцов скоро повернуться в Україну

Відзначимо, що Мінський протокол, укладений між учасниками переговорів з врегулювання конфлікту на сході України 5 вересня, передбачає двостороннє «невідкладне звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб».

У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що, оскільки українська льотчиця Надія Савченко і кримський режисер Олег Сенцов не є військовополоненими, дія Мінських угод на них не поширюється.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: