Влада досягла непублічних домовленостей з російськими банками

Читать на русском

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що між скачками долара і коливаннями цін на ринку зерна немає жодного зв'язку.

Таку думку він висловив в ексклюзивному коментарі «Слову і Ділу», відповідаючи на питання про вплив курсу долара на зниження закупівельної ціни зернових в Україні, інформація про що з'явилася у ряді українських ЗМІ.

«На сьогоднішній момент девальвація долара склалася по декількох причинах. Перший чинник – це помилка НБУ. У липні НБУ вийшов на ринок і купив валюту, хоча не можна було цього робити. У березні була аналогічна ситуація. Кубів з НБУ теж вийшли на ринок, купили 50 мільйонів і долар став 11 грн. Далі, знову вихід на ринок, покупка 80 мільйонів і долар з 12 перетворився на 14. Зрештою довелося «спалити» більше 150 мільйонів доларів, щоб заспокоїти курс», - розповідає Охріменко.

В той же час, за словами експерта, різке зростання долара, коли він наближався до відмітки 14, жодного відношення ні до зернотрейдерів, ні до інших чинників не має. Все банально просто - це санкції, стверджує експерт.

«Коли було піднято питання, що проти Росії вводитимуть санкції, у нас масово стали скуповувати долар, щоб щось заховати, щось перевести в офшор. Тобто своїми ж санкціями самі спровокували курс», - пояснює Охріменко.

Хоча тут же додає, що пізніше, за його інформацією, у влади була зустріч з представниками російських банків, на якій була досягнута усна домовленість, що жодних «драконівських» заходів» і грабунку не буде, внаслідок чого курс стабілізувався.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: