Чалий: російська «гуманітарка» на Донбасі - частина мирного плану Порошенка

Читать на русском

Заступник голови Адміністрації Президента Валерій Чалий пояснив, що прийняття українською стороною гуманітарної допомоги від Російської Федерації - вимушений крок, без якого реалізація мирного плану Порошенка не буде можливою.

Про це він сказав на брифінгу у вівторок, передає «Слово і Діло».

«Це міжнародна допомога. Ми її приймаємо з різних країн, організацій - і в тому числі від Росії, що в принципі за міжнародним правом сьогодні не заборонено», - роз'яснив замголови Адміністрації Президента, відповідаючи на запитання журналістів про прийнятність такого кроку, як гуманітарна місія Росії на Донбасі.

Він також пояснив, що присутність на сході гуманітарної місії РФ дозволить допомогти людям у тих районах, які цілковито контролюються терористами. В Адміністрації Президента сподіваються, що росіяни отримають доступ до населених пунктів, куди не можуть потрапити українські спеціалісти та волонтери: «У нас насправді немає повного контролю над тими місцями в Луганську, які контролюються ще поки що бойовиками. І цей російський елемент є елементом доставки туди, в ті місця, які контролюються бойовиками».

«Більше того, якби Україна просто виставила заслон будь-яким гуманітарним ініціативам, це був би не той шлях, який привів би до реалізації мирного плану Президента Петра Порошенка в майбутньому», - заявив чиновник.

Чалий також відзначив, що Україна не допустить проникнення вглиб держави російських військових чи терористів під виглядом представників Червого Хреста. «Ми не розглядаємо будь-якого руху російських колон українською територією», - заявив Чалий. Гуманітарні вантажі РФ будуть перевантажуватися на транспорт Червоного Хреста на російсько-українському кордоні. В'їзд будь-якої російської техніки на територію України, за його словами, вважатиметься актом агресії.

Нагадаємо, 8 липня Президент України Петро Порошенко заявив, що в Донецьку і Луганську буде реалізовано його мирний план. Раніше він також обіцяв розпочати політичні переговори по Донбасу в разі виконання вимог цього плану.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: