Україна потребує свідомого збереження енергоресурсів – Шаповаленко

Читать на русском

Екс-заступник міністра ЖКГ України Віталій Шаповаленко переконаний, що Україні потрібне свідоме ставлення до збереження енергоресурсів.

Про це він заявив у ексклюзивному коментарі «Слову и Ділу».

«Українська економіка характеризується надмірною енерговитратністю. Понад 30% потреб держави в енергоресурсах задовольняється за рахунок імпорту, в тому числі у природному газі майже на 60%. Тому ситуація, яка склалася між Україною та Росією в газовій сфері поставила країну в надзвичайне становище, що вимагає свідомого ставлення до збереження енергоресурсів та потребує адекватних дій як з боку уряду та місцевих органів влади, так і з боку споживачів. Передусім це стосується енергетичної галузі та побутового сектора, в яких споживається понад 70% всього природного газу», – каже Шаповаленко.

За його словами, підвищення енергоефективності економіки держави вимагає вжиття комплексу організаційно-правових та технічних заходів на рівні виробництва і споживання енергетичних ресурсів. Тому оголошене мером Києва Віталієм Кличком зниження температури в опалювальних приміщеннях на 1-2 градуси в майбутньому опалювальному періоді, на думку екс-заступника міністра, є лише одним із заходів, спрямованих на скорочення виробництва теплової енергії та, відповідно, зменшення споживання природного газу в умовах надзвичайної ситуації в державі.

«Я переконаний, що такий захід не вплине суттєво на умови проживання громадян та стан експлуатації будинків, тому що температура в приміщеннях у попередні опалювальні періоди переважно перевищувала встановлену мінімальну норму 18 градусів», – підкреслив Віталій Шаповаленко.

Що ж стосується будинків бюджетної сфери, то за його словами, в Києві вже понад 10 років успішно реалізуються програми підвищення енергоефективності лікарень, шкіл, дитсадків тощо, відтак у таких будинках зазначений захід буде найменш відчутним.

«Але більшість багатоквартирних житлових будинків, передусім побудованих у 60-х – 80-х роках, має незадовільні теплотехнічні характеристики, що призводить до надмірних тепловтрат через їхні зовнішні огороджувальні конструкції. За таких умов житлово-експлуатаційні підприємства до середини жовтня повинні здійснити вичерпні заходи щодо підготовки житлових будинків до зимового періоду, що вимагає проведення необхідних регламентних робіт із забезпечення належного функціонування внутрішньобудинкових опалювальних систем, утеплення під’їздів, підвалів та горищ. До того ж і мешканці повинні подбати про утеплення власних осель, а саме вхідних дверей та вікон», – зазначає колишній урядовець.

У цілому ж, на його думку, проблема підвищення енергоефективності житлових будинків зазначеної категорії потребує вирішення шляхом їх комплексної термомодернізації, що дозволить скоротити обсяг енергоспоживання в них у середньому на 50%.

«Впровадження таких заходів вимагає залучення значних інвестиційних ресурсів, що можливо тільки за співпраці держави та мешканців, якими на даний час приватизовано майже 100% квартир у багатоквартирних будинках. Проте уряд зараз працює над розробкою відповідних програм», – підсумував насамкінець Шаповаленко.

Нагадаємо, що раніше, «Слово і Діло» повідомляло про заяву київського міського голови Віталія Кличка про те, що він не залишить киян без газу та гарячої води.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: