Катеринчук згадав про ЄС за три місяці до саміту

Читать на русском

«Нинішня Київрада працювати не буде», - заявляв Микола Катеринчук на початку липня поточного року, коли опозиції вдалося зірвати роботу Київської ради та не допустити проведення засідання.

Однак 19 серпня під час наступної «битви за Київраду» Миколи Катеринчука біля стін КМДА не спостерігалося. Тим не менш, на другий день після згаданих подій лідер Європейської партії заявив про наміри ініціювати включення пункту про проведення виборів у Києві до переліку вимог Європейського Союзу для підписання Угоди про Асоціацію.

Як відомо, саміт Східного партнерства у Вільнюсі, на якому очікується підписання Угоди Україна-ЄС, відбудеться наприкінці листопада поточного року. Отож час на виконання решти обіцянок перед ЄС – максимум три місяці. Ще один проблемний нюанс для втілення даної ініціативи Миколи Катеринчука - розмитість вимог європейської сторони до України. Повний список вимог європейської сторони відомо лише високопоставленим особам, що проводять переговори. Адже, окрім загальновідомих  політичних питань, в переліку міститься велика кількість технічних вимог та стандартів, які повинна втілити українська сторона.

Наївно вважати, що представники ЄС не відають про труднощі легітимності Київської міськради. Адже відповідний пункт - й без втручання українських опозиціонерів - містився в вимогах ЄС. Однак на початку поточного місяця «список Фюле» з 11 головних пунктів скоротився лише до п’яти, чим Європейський Союз дав чіткий натяк на серйозність намірів з підписання Угоди. Київські вибори в європейський ТОП-5 не увійшли…

Дивно, що Микола Катеринчук та й інші лідери української опозиції, що користуються підтримкою широких кіл європейських політиків, досі не використали свої зв’язки для вирішення питання виборів у Києві (зокрема, проведення виборів у проблемних округах таки увійшло до згаданого ТОП-5). Адже Європейська партія України Миколи Катеринчука є повноправним членом Альянсу лібералів і демократів за Європу (АЛДЄ), який впливає на Європарламент, Арсеній Яценюк в очах європейців є довіреною особою Юлії Тимошенко, а про прихильність Заходу до Віталія Кличка годі й говорити.

Отож заяви Миколи Катеринчука про вирішення "київського питання" на європейському рівні виглядають, як черговий піар на задану тему.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: