Новий генплан Києва можуть затвердити вже восени

Читать на русском

Новий генеральний план Києва, що може бути затверджений вже цієї осені, передбачає понад 28 млн кв. метрів житла, дві нових гілки метро, 3 мости та заборону будівництва вище 16 поверхів у центрі міста.

Такі норми прописані в містобудівному плані столиці на найближчі 20-50 років, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Українську правду».

Серед іншого, документ забороняє забудови зелених зон, 100 ділянок для підземних та багатоповерхових паркінгів та ще сотні дворівневих транспортних розв'язок.

Генплан передбачає також завершення багатостраждального будівництва Подільсько-Воскресенського мосту, по якому в найближчі 10 років пройде одна з гілок метро - «Жуляни-Троєщина». Інша лінія підземки, що з'єднає Виноградар з Південними Осокорками, має з'явитися після 2025 року.

За словами директора «Інституту генплану Києва» Сергія Броневицького, документ уже пройшов погодження в усіх інстанціях. «Більше року проводилися громадські слухання. Було отримано більше тисячі письмових зауважень, близько 700 з них були враховані. Зараз Генплан знаходиться на держекспертизі. Я думаю, в серпні вона закінчиться, і документ подадуть на розгляд до Мінрегіонбуду, потім в профільні комісії Київради – і на голосування», - каже чиновник.

Втім, новий план міста може викликати й чимало нарікань. Подати в суд на міську владу можуть і численні столичні забудовники, котрим вигідна робота за старим Генпланом, адже він не забороняв забудову зелених зон. У той же час, як зазначають окремі експерти, документ може спричинити чимало будівельних конфліктів ще й через те, що до нього увійдуть спірні ділянки, які раніше були передані забудовникам всупереч бажанню киян.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» писало про те, що землевідведення часів Леоніда Черновецького можуть увійти до нового генерального плану Києва. Тоді експерт Олександр Сергієнко підкреслив, що якщо Кличко не дозволить схвалити цей документ, то це стане проривом нової столичної влади.

На цю мить Віталій Кличко виконав 39 обіцянок із 204, зареєстрованих «Словом і Ділом». Однак більшість обіцянок нового мера наразі перебувають у процесі виконання. Зокрема, нещодавно Кличко пообіцяв, що у кожному мікрорайоні міста з'явиться своя зелена зона, а також, що всі промзони будуть перенесені у передмістя.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: