Арбузов продовжить справу Тігіпка

Читать на русском

Сергій Тігіпко покинув уряд, так і не створивши обіцяний підприємцям інститут бізнес-омбудсмена. Його справу планує продовжити Сергій Арбузов.

За словами першого віце-прем'єр-міністра Сергія Арбузова, цього місяця між Україною та зарубіжними партнерами буде підписано меморандум про створення інституту бізнес-омбудсмена. Раніше з аналогічною ініціативою виступав колишній віце-прем'єр-міністр-міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. Тоді політик доводив, що відповідний законопроект підготовлений і вже схвалений Кабміном.

Однак 12 грудня Сергій Тігіпко прийняв присягу народного депутата і вирішив працювати в парламенті, залишаючись до 24 грудня в.о. віце-прем'єр-міністра - міністра соціальної політики. Справа зі створення інституту бізнес-омбудсмена за півроку з мертвої точки так і не зрушила.

В лютому з рекомендацією щодо створення відповідного інституту в Україні виступив Європейський банк реконструкції та розвитку, який активно кредитує велику кількість масштабних проектів на вітчизняних теренах. Лише з ініціативи іноземних партнерів питання знову актуалізувалося.

Зауважимо, що в сусідній Росії інститут бізнес-омбудсмена було створено в липні минулого року. За рік до цього відповідну посаду своїм указом запровадив Президент Володимир Путін. Окрім того, інститут бізнес-омбудсмена існує в США та Грузії.

В Росії функції бізнес-омбудсмена виконує одна людина. Бізнес-захиснику фактично заборонено відмовляти в розгляді скарг підприємців. Залежно від змісту скарги омбудсмен може роз’яснити питання, підказати «форми і способи захисту своїх прав», направити скаргу до того держоргану, який зможе вирішити питання по суті, звернутися до суду тощо.

Однак в Україні майбутню «конфігурацію та специфікацію» даного органу ще не визначили. Ним може стати колективний орган, формально віддалений від держави, один з існуючих держорганів чи пов'язана з державою структура (скоріше за все, Держкомпідприємництва) або ж, за аналогією з північними сусідами, окрема уповноважена особа зі своїм апаратом.

Втім, не скільки важлива «оболонка» нового органу, стільки його реальна робота для захисту прав підприємців та інвесторів. 

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: