А Ви сплатили туристичний збір в Криму?

Читать на русском

Цього року в Криму до початку літнього курортного сезону, за ініціативою голови Ради міністрів Анатолія Могильова, мав з’явитися спеціальний орган, що займався б збором туристичного податку. Однак обіцянку не було виконано. В результаті в автономії за півроку зібрали лише 1,7 млн. грн. туристичного збору, хоча при запровадженні податку розраховували на 150 млн.

Запроваджуючи новий туристичний збір (на зміну курортному збору)  – 1% від вартості проживання - в Міністерстві курортів і туризму Криму очікували, що це допоможе забезпечити додаткові надходження до місцевого бюджету на рівні  150 млн. грн. на рік. Враховуючи, що цього року за шість місяців зібрано лише 1,7 млн. грн., то до бюджету автономії потрапив лише 1% коштів від очікуваної суми прибутків.

Головною проблемою невідповідності між очікуваннями та реальністю, за словами чиновників, є недобросовісна робота податкових агентів (їх було 1381) та підприємств комунальної сфери, на які покладено обов’язки зі збору туристичного податку.

За повідомленнями органів Міндоходів в АРК, проблемним є питання сплати туристичного збору  відпочиваючими, які  поселяються  в приватному секторі. Вони складають близько 80% від загальної кількості туристів.

Так, за добу проживання в помешканні з вартістю 100 грн. за особу, відпочиваючий мав би сплатити 1 грн. туристичного збору, за 7 днів – 7 грн. За інформацією Міністерства курортів і туризму Криму, станом на 24 липня в Криму відпочили 3 млн. 100 осіб. Отже, за весь час перебування на півострові середньостатистичний турист цього року сплатив до бюджету Криму лише 56 копійок туристичного збору! Будь-які коментарі зайві…

Дивуватись не потрібно, адже звичайні кримчани здають житло не з дозволу та не під наглядом контролюючих органів, а на власний розсуд. Важко уявити, яким чином можна зібрати туристичний збір з приватних орендодавців, адже для цього плата за оренду житла повинна бути офіційною.

Насамкінець зауважимо, що навряд чи запровадження будь-якого органу виправить ситуацію в Криму, адже потрібно вирішувати загальнонаціональну проблему – небажання орендодавців «ділитися» своїми прибутками з державою. Даний ринок в Україні залишається стихійним всі роки незалежності. Особливо нагальною проблема є в курортному Криму, де, як відпочиваючі, так і їх орендодавці, в умовах напівлегальності позбавлені можливості захистити свої законні права.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: