Головний рупор пропаганди Кремля намагається «ввімкнути задню»?

Читать на русском

Ще не так давно майже всі російські ЗМІ галасували про необхідність уведення військ на територію України, брязкали військовими формуваннями біля українського кордону і сміливо називали Росію єдиною країною, яка може перетворити США в «радіоактивний попіл».

Зараз же в редакційній політиці кремлівської пропаганди з'явилася певна обережність висловлювань та заяв, хоча головні тези, які використовують російські ЗМІ залишилися без змін: «українська армія бомбить міста», «українська армія вбиває мирних жителів» тощо, пише «Слово і Діло».

Так, в одному зі своїх останніх випусків російський журналіст і керівник агентства «Россия сегодня» Дмитро Кисельов навів кілька причин, чому Росії не потрібно вводити війська на Донбас. Серед таких – початок третьої світової війни, збільшення кількості жертв і небажання сваритися з Європою через США.

«Тому що така війна остаточно посварить Росію і Європу. Знищить систему українських газопроводів від нас на Захід... Європі нічого не залишиться, як купувати американський сланцевий газ...», – пояснює журналіст.

При цьому Кисельов абсолютно серйозно впевнений, що в Європі приходить розуміння того, що «київський режим злочинний, а американці штовхають на велику війну». «Динаміка на нашу користь», – переконаний ведучий.

Також хочеться нагадати, що ще кількома місяцями раніше Кисельов погрожував «перетворити США на радіоактивний попіл», називаючи Росію єдиною країною, якій це під силу. Зараз же одіозний ведучий заявляє, що «війна нового покоління... з імовірністю ескалації конфлікту на ядерний рівень» не потрібна Російській Федерації. «Цікаво нам це? Ні!», – впевнений керівник агентства «Россия сегодня».

Упевнений він і в тому, що з уведенням військ до України постраждають мирні російськомовні громадяни, яких так несамовито «рятувала» Росія в Грузії і Криму. «Це вже точно не входить в наші плани. Ми їх у себе рятуємо», – нагадує Кисельов.

Підбиваючи підсумки, хотілося б констатувати очевидну річ: ще зовсім нещодавно будь-який російський політик міг собі дозволити вимагати ввести армію, війська ВДВ й піти на Київ. Такі заяви є і зараз, але про радикальну зміну вектора поведінки північного сусіда говорити зарано – події останніх днів не дають особливого приводу для оптимізму.

Нагадаємо, координатор центру військово-політичних досліджень «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук заявив, що сьогоднішній авіаудар по н. п. Сніжне було завдано російською авіацією. Разом з тим Тимчук поінформував, що більша частина важкої військової техніки, яка перетинає кордон України з боку РФ укомплектована штатними російськими армійськими екіпажами.

Також заступник секретаря РНБО Михайло Коваль повідомив, що українських військових під Зеленопіллям терористи обстрілювали з систем залпового вогню «Торнадо», які стоять на озброєнні РФ. Як відомо, в результаті обстрілу загинули 23 військовослужбовці.

Як повідомлялося раніше, вчора штаб АТО втратив зв'язок з українським транспортним літаком Ан-26. Пізніше стало відомо, що літак був збитий терористами з переносного зенітного ракетного комплексу. У свою чергу в РНБО заявили, що український військово-транспортний літак Ан-26 ймовірно збили з російського літака.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: