Бізнес-омбудсмена Україні обіцяє вже третій склад Кабінету міністрів

Читать на русском

3 липня міністр юстиції Павло Петренко заявив про намір створити в Україні інститут бізнес-омбудсмена, що, на його думку, мав би стати сполучною ланкою між представниками влади й бізнесу.

«Слово і Діло» звернуло увагу на те, що обіцянка керівника Мін'юсту - далеко не оригінальна. Як виявилося, нинішній склад Кабміну - вже третій уряд України, що декларує такий спосіб захисту бізнесу.

Так, ще у вересні 2012 року тодішній віце-прем'єр та міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявив, що створення посади уповноваженого із захисту прав підприємців перебуває серед завдань уряду. Втім, за прем'єрства Миколи Азарова цього зроблено так і не було.

18 лютого, у розпал буремних подій на Майдані Незалежності в Києві, екс-президент Віктор Янукович дав доручення розробити законопроект про бізнес-омбудсмена Сергію Арбузову, який на той час виконував обов'язки прем'єр-міністра України.

Пізніше відповідною обіцянкою відзначився і нинішній голова уряду. 12 травня Арсеній Яценюк пообіцяв, що інститут незалежного омбудсмена в Україні все ж таки буде. «Це означає, що у бізнесменів з`явиться незалежна людина, яка зможе публічно звернутися до уряду, якщо будуть встановлені факти корупції на митниці, в податковій, в органах державної влади, де будуть утискатися права підприємців», - пояснив прем'єр.

Наразі триває робота над законопроектом, що регулюватиме роботу уповноваженого із захисту прав бізнесу. Між тим, у сусідній Росії інститут бізнес-омбудсмена працює ще з липня 2012 року. Зазначимо, що на сьогодні за легкістю ведення бізнесу в рейтингу Світового Банку Україна посідає 112 місце (між Ліваном та Папуа-Новою Гвінеєю).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: