У День журналіста «Слово і Діло» нарахувало 40 обіцянок влади про ЗМІ

Читать на русском

Системою «Слово і Діло» зафіксовано не менше 40 обіцянок українських політиків і чиновників, що стосуються роботи журналістів та засобів масової інформації.

З найбільш актуальних обіцянок на цю тему варто виділити заяву міністра юстиції Павла Петренка, який ще при вступі на посаду 27 лютого пообіцяв зробити роботу свого міністерства максимально публічною і щотижня проводити дні відкритих дверей для журналістів.

У свою чергу нинішній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк ще в січні, будучи на той момент головою фракції «Батьківщина», пообіцяв, що винні в нападах на журналістів під час революції не підпадуть під дію амністії. Варто сказати, що приблизно таку саму обіцянку водночас дав і голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов: він запевнив, що в законі про амністію буде прописано покарання за побиття журналістів. Утім, що б там не обіцяли політики з протиборчих таборів, винні в побитті журналістів покарані не були.

Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко, який єдиний із перерахованих чиновників має безпосередній стосунок до роботи ЗМІ, пообіцяв, що у вересні 2014 року в парламент буде внесено новий законопроект про роздержавлення друкованих ЗМІ.

У свою чергу один із представників дніпропетровської влади, заступник губернатора Борис Філатов заявив, що найближчим часом в області буде усунута цензура в ЗМІ. Також він пообіцяв, що «лівим» партіям буде забезпечено вільний доступ до ЗМІ.

Заступник голови РНБО Вікторія Сюмар, яка, щоправда, напередодні написала заяву про відставку, пообіцяла створення каналу іномовлення англійською та російською мовами на базі каналів БТБ і УТР.

Кілька обіцянок щодо ЗМІ були зафіксовані «Словом і Ділом» під час президентської кампанії: так, Олег Ляшко обіцяв залучити журналістів до громадських трибуналів присяжних, які будуть контролювати владу, а Олег Тягнибок пообіцяв позбавляти ліцензій ЗМІ, які порушують мовне законодавство і принижують національну гідність українців. Дмитро Ярош також обіцяв заборонити діяльність антиукраїнських ЗМІ, а Вадим Рабінович заявляв, що створить канали та інші ЗМІ на іноземних мовах для роз'яснення того, що відбувається в Україні. Втім, усім вищеперерахованим політикам виконувати свої обіцянки не доведеться, бо українці не забезпечили їх належною підтримкою на президентських виборах. Водночас новообраному Президенту Петру Порошенку доведеться докласти зусиль, щоб виконати свою обіцянку про створення громадського телебачення.

Раніше «Слово і Діло» вже писало про систематичне невиконання владою обіцянок щодо діяльності ЗМІ та роботи журналістів.

Нагадаємо, що сьогодні, 6 червня, в Україні відзначається день журналіста. Вітаємо колег із професійним святом і бажаємо, щоб усі хороші обіцянки на вашу адресу здійснювалися, а для поганих обіцянок не було приводу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: