Безправ'я четвертої влади: хто обіцяв захистити права журналістів

Читать на русском

У системі «Слово і діло» зафіксовано близько 30 обіцянок представників влади щодо забезпечення прав журналістів, поліпшення умов для роботи засобів масової інформації та недопущення тиску на них.

Ще в травні 2010 року Президент Віктор Янукович пообіцяв не допустити тиску на українські ЗМІ та перешкоджання роботі журналістів і репортерів, але успіху в цьому починанні Глава держави не досяг.

Екс-заступник глави Адміністрації Президента Януковича, а нині - нардеп від Партії регіонів Ганна Герман, яка сама має значний досвід роботи в журналістиці, в лютому 2011 року обіцяла перевірити всі факти тиску на ЗМІ, наведені в одній із заяв Національної спілки журналістів. У червні 2011 року проектом «Слово і діло» було констатовано невиконання цієї обіцянки.

Більше двох років тому, 30 листопада 2011 року, міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко запевнив, що в рамках своїх повноважень буде захищати права журналістів на їх професійну діяльність, але силовий розгін Майдану, не рахуючи різних дрібних інцидентів, констатував провал цієї обіцянки - адже в ніч на 30 листопада 2013 року від рук міліції постраждали десятки журналістів.

19 березня цього року глава Кабміну Микола Азаров заявив, що міністри будуть відкриті для спілкування з журналістами, більше того, він пообіцяв, що для міністрів буде створено спеціальний графік зустрічей з пресою. Судячи з поведінки міністрів і самого Азарова, в практичну площину ця обіцянка так і не перейшла.

Вже більше семи місяців перебуває на особистому контролі уповноваженого з прав людини при Верховній Раді Валерії Лутковської справа про напад на журналістів під час мітингу в Києві 18 травня 2013 року, але результату цей «особистий контроль» поки не приніс.

У той же час у боротьбі влади за права журналістів можна констатувати і деякі успіхи, але лише епізодичні: наприклад, екс-міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов виконав дві своїх обіцянки на цей рахунок - розібратися з нападом на опозиційних журналістів в Одесі і розслідувати застосування сили в залі суду проти журналіста газети «Сегодня».

Також статус «виконано» отримала обіцянка нардепа від Партії регіонів Олени Бондаренко щодо відмови контролюючих органів від перевірок ЗМІ під час виборчої кампанії 2012 року.

У свою чергу екс-міністр інфраструктури Борис Колесніков виконав свою обіцянку, підписавши указ про дозвіл проводити кіно- і відеозйомки на залізничних вокзалах.

«Слово і діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: