Петренко запевняє, що обміняти закордонний паспорт тепер можна за півгодини

Читать на русском

Міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що відтепер обміняти свої закордонні паспорти українці зможуть усього за 30 хвилин.

Для цього їм лише треба звернутися до Єдиного центру надання адміністративних послуг, пише «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу уряду.

Легкість цієї процедури Петренко продемонстрував особисто, за півгодини оформивши для себе новий закордонний паспорт. «Минулого разу на отримання закордонного паспорта я витратив декілька днів, збираючи відповідні довідки в різних відомствах. Тепер ця процедура в єдиних центрах надання адміністративних послуг займає максимум 30 хвилин», – сказав Петренко.

За його словами, у таких центрах можна отримати понад півсотні адміністративних послуг. Запрацювати така система повинна була ще кілька років тому, але попередня влада блокувала цю ініціативу.

Крім того, вже найближчим часом у таких центрах видаватимуть не лише звичайні, але й біометричні паспорти. «Повномасштабна видача біометричних паспортів планується з 1 січня 2015 року. Хоча не виключаю, що ми запустимо відповідний пілотний проект ще до кінця року», - розраховує Петренко. Міністр переконаний, що це суттєво наблизить українців до безвізового режиму з Євросоюзом.

Обіцянки відкрити у своїх містах єдині центри надання адміністративних послуг давали свого часу мер Донецька Анатолій Лук'янченко та екс-голова Тернопільської ОДА Василь Ядуха. Обидва чиновники свого слова дотримались. Передати видачу закордонних паспортів у руки дозвільних центрів обіцяв і колишній голова Київської міської адміністрації Олександр Попов, однак до виконання обіцяного справа так і не дійшла.

Що ж до потенційних переваг біометричних паспортів, то сам Петренко неодноразово заявляв, що вони будуть удвічі дешевші, ніж звичайні. У цьому сподіванні його підтримав прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, який до того ж пообіцяв, що їх видача розпочнеться вже у 2014 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: